Nem tud kilépni zsarnok apja árnyékából az ifjú diktátor

Nem tud kilépni zsarnok apja árnyékából az ifjú diktátor

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Gellért Dóri - Gellért Sári
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kemény kezű, régimódi diktátor lesz-e, mint az apja, vagy Gorbacsov mintájára reformokat indít és kibékül a világgal – ez a kérdés foglalkoztatja a nyugati elemzőket és a dél-koreai politikusokat, miután Kim Dzsong Un a napokban leváltotta apja politikájának legfőbb támogatóját. Az amerikai lapok szerint kevés esély van a nyitásra, mert Észak-Korea továbbra sem akar lemondani atom- és rakétaprogramjáról.

Bár az utóbbi hetekben többször kísérgette Észak-Korea fiatal diktátorát, és egyáltalán nem tűnt betegnek, hétfőn megrendült egészségügyi állapotára hivatkozva mégis felmentették a hadsereg vezetőjét. Ri Yong-ho-nak annak ellenére távoznia kellett, hogy igen közeli kapcsolatban állt a diktátor apjával, Kim Dzsong Illel. A Kedves Vezető tavaly decemberi halála után segített a 29 éves Kim Dzsong Unnak a hatalomátvételben, ráadásul még csak három éve vezette Koreai Népi Hadsereget.

Dél-koreai és amerikai elemzők úgy gondolják, a tábornokot azért cserélték le, mert hatalma túl nagyra nőtt az utóbbi években, valamint akár azt is jelezheti a hirtelen döntés, hogy Kim Dzsong Un, Észak-Korea újdonsült kormányzója nem fogad el riválisokat. A Business Insider szerint több mint fél évvel a hatalomátvétel után Kim irányítása alá akarja vonni a teljes államot.

Arról, hogy ez járhat-e az évtizedek óta elszigeteltségben élő észak-koreaiak életének megváltozásával, a nyitással, megoszlanak a vélemények. Ám sokan előremutatónak vélik, hogy Kim leváltotta az ellentmondást nem tűrő, vaskalapos apja legfőbb támogatóját.

Rejtélyes fejcsere

A tábornok mindig Kim Dzsong Un mellett állt, amióta az addig rejtegetett fiatal férfi megjelent a nyilvánosság előtt – az ifjabb Kimről 2010-ben derült ki, hogy ő és mégsem a bátyja lesz a diktátor utódja. A fontos események során készült eddigi fotók mind azt mutatták, hogy a tábornok a két vezér közt áll, bírja mindkettőjük bizalmát. Azon kevés katonai és pártvezetők közé tartozott, akik Kim Dzsongil halottaskocsiját kísérhették Phenjanban, a nagy popmával megrendezett temetés alatt.

Amikor még apa és fia között állhatott
©

Ri Jong Ho utóda szerdán egyenesen Kim Dzsong Un lett, de a hadügyekhez kevésbé értő fiatal diktátor mellé a CNN szerint már Ri leváltását követő nap kineveztek egy új hadosztályparancsnokot Hjon Jong Csol személyében. Akad olyan vélekedés is, amely szerint Kim Dzsong Un szürke eminenciásnak tartott nagybátyja, a potenciális vetélytársakat eltakarító Dzsang Szong Tek állhat a leváltás mögött. Mindenesetre feltűnő, hogy a döntést – Phenjantól eddig szokatlan módon – rögtön a megszületése után bejelentették.

Hjon Jong Csolról egyelőre nem sok információ áll rendelkezésre. Park, egy visszavonult dél-koreai tábornok szerint Hjont Kim Dzsong Unnal együtt léptették elő négycsillagos tábornokká 2010-ben. „Hjon mostantól ki fogja terjeszteni hatalmát politikai téren is” – vélekedett a tábronok a CNN tudósítójának.

Andrei Lankov, a dél-koreai Kookmin egyetem professzora egyetért Park nézeteivel. „Mindez, ami most történik, egy olyan mintát követ, amelyet már legalább tavaly március óta láthatunk fejlődni. Úgy tűnik, Dzsang eltávolítja azokat az embereket maga körül, akik veszélyeztethetik őt. Ez az első olyan eset, hogy egy fontos politikai személyt elküldenek” –nyilatkozta Lankov a CNN-nek. Az elemzők arra számítanak, hogy a következő hetekben, hónapokban további fejcserékre lehet számítani.

Az USA továbbra se szereti

Bár ezek a jelek a régi vágású vezetői garnitúra esetleges leváltására, irányváltásra utalnak, Kim uralkodásának első hat hónapjában elidegenítette Barack Obama amerikai elnök adminisztrációját. Az amerikai sajtó szerint folytatódik – az áprilisban csúfosan megbukott fellövési kísérlet ellenére – rakétaprogram. Bár hivatalosan Észak-Korea atomprogramja békés célokat szolgál, és a rakétákkal csak azt űrkutatást akarják fejleszteni – ráadásul az USA februárban még arra számított, hogy élelmiszersegélyekért cserébe leállítják a nagy hatótávolságú rakéták tesztjét –, az Egyesült Államok biztos benne, hogy olyan fegyvert akarnak kifejleszteni, amivel lesújthatnának Amerikára is.

Ugyan Észak-Korea hivatalosan cáfolta a hírt, hogy a 2006-os és 2009-es kísérlet után ismét atombombát szeretnének robbantani, ugyanilyen hevességgel utasították vissza az ENSZ Biztonsági Tanácsának májusi közleményét, melyben felszólították Phenjant, hogy „tartózkodjon minden olyan további lépéstől, amelyek súlyos biztonsági aggodalmakat kelthetnek a régióban, így egy kísérleti atomrobbantástól is”.

Nagyítás-fotógalériánk a koreai-japán rakétapánikról - kattintson a képre!
©

Az egészben az a legmeglepőbb, hogy amikor Kína elnökhelyettese meglátogatta Kimet Észak-Koreában, szigorúan figyelmeztette őt, hogy ne folytassa a rakétakísérleteket, ennek ellenére az új kormányfő nem tett eleget kérésének.

Most az Obama-adminisztráció, valamint a kínai kormány vezetői – akik a háttérben konzultálnak egymással az észak-koreai helyzetről – arra várnak, hogy kiderüljön, Kim követni fogja-e apja nyomdokait, és lesz-e újabb kísérleti atomrobbantás  – olvasható a New York Times július 16-i elemzésében .

Könnyebben veszi a kudarcot

A lap elemzéséből az is kiderül, hogy az eddigi tapasztalatok alapján kevés esélye van annak, hogy Kim kormányzási stílusa különbözni fog apjáétól. Az amerikai lap szerint Kim Dzsong Ilhez képest Dzsong Un kevésbé tartja fenyegetőnek a külföldi kultúrákat és a jelek szerint könnyebben beismeri a kudarcot is. Úgy tűnik, Kim nem tervezi nagyban megváltoztatni apja, valamint nagyapja politikáját, hiszen ő sem veti meg az erős katonai és nukleáris program fenntartását, amit ha másra nem, a nyugati országok és Dél-Korea zsarolására felhasználhat.

„Dél-Korea nem foglal álláspontot Kim előléptetésében, hiszen ez Észak-Korea problémája” - nyilatkozta Kim Hjung Suk, az 1948-ban szétvált országok egyesítésén dolgozó déli minisztérium szóvivője a San Francisco Chronicle-nek. A mostani dél-koreai elnök, Li Mjung Bak egy nemzetbiztonsági ülést hívott össze szerda reggel azzal a céllal, hogy megvitassák az észak-koreai fejlesztéseket (a dél-koreai köztársaságnak vannak befektetései, gyárai az északi országban bizonyos erre kijelölt területeken). A két ország egyébként a formálisan háborúban áll egymással a békeszerződés nélkül véget ért 1950-53-as konfliktusuk óta.

Katonai parádé Észak-Koreában - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Bak sürgette az északiakat, hogy a burmai példa alapján indítsanak reformokat, amit az amerikaiak is meghálálhatnak: a múlt héten Obama arra ösztönözte az amerikai cégeket, hogy térjenek vissza és fektessenek be Burmában. Változásokat hozhat a két Korea viszonyában, hogy az egyik esélyes elnökjelölt, Park Geun-hye, a dél-koreai Saenuri Párt (Új Határvonal) vezetője teljesen új, barátságosabb, békülékenyebb politikát javasol Északkal szemben, és erre kampánybeszédeiben rendszeresen ki is tér.

Feltűnt a feleség is?

A fél éve meghalt Kim Dzsongil magánéletéről még most is keveset tudni, egyes találgatások szerint hét, mások szerint öt gyermeke született négy feleségtől, illetve élettárstól. A diktátornak állítólag volt egy hivatalos felesége, Kim Yong-suk, aki azért „hivatalos”, mert apja Kim Ir Szen jóváhagyta. Utódot három fia Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Cshol vagy Kim Dzsong Un közül választhatott – bár az is furcsa, hogy ez kommunista országban már a harmadik generációra száll a hatalom, Kim Ir Szen tehát dinasztiát alapított.

A három fiú közül 2010-ben Kim Dzsong Un lett az örökös – a döntést az apja már 2009-ben meghozta, de csak egy évvel később lett hivatalos. Eredetileg féltestvére, Kim Jong Nam volt a kiszemelt, de 2001-ben a japán hatóságok letartoztatták a tokiói repülőtéren, miután hamis útlevéllel érkezett az országba (azt állította, hogy Disneylandbe akart menni. Később Kim Jong Namnak azt a parancsot adták a vezetői kormányzati tisztviselők, hogy ne nyilatkozzon semmi olyat, amit kritikaként lehetne értelmezni külföldön, különösen ne beszéljen az öröklődés kérdéséről.Kim Dzsongcshol, Kim Dzsongul másik bátyja azért nem lehetett vezető, mert apja túl nőiesnek tartotta.

Pár nappal ezelőtt Kim Dzsong Un meglátogatott egy iskolai előkészítőt Phenjanban egy rejtélyes, sárga ruhás nő kíséretében. Ez a hölgy úgy tűnt, hogy ugyanaz, mint aki legutóbb megjelent a kormányzó oldalán egy előadáson. Ez az eset különböző pletykákat indított útnak, és bár Észak-Korea még nem erősítette meg, hogy ki is az ismeretlen nő, a dél-koreai hírügynökség egy névtelen északi forrásból arra következtetett, hogy a hölgy akár Kim barátnője, sőt, a felesége is lehet. Múlt héten az észak-koreai források a csinos, rövid hajú nőt Hjon Szongvolnak nevezték, aki a Bochonbo Electronic Music Band frontembere volt, és igen népszerűnek számított az észek-koreaiak körében.