"Közeli világot" fedezett fel a NASA

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Földnél kisebb exobolygót, azaz a Naprendszeren kívüli planétát fedeztek fel a NASA Spitzer űrteleszkópja segítségével.

Az UCF-1,01 katalógusjelű planéta átmérője mindössze 8400 kilométer, azaz kétharmada a Földének, és alig 33 fényévnyire van bolygónktól. A felfedezésről a The Astrophysical Journal című szaklapban jelenik meg tanulmány.

A Közép-floridai Egyetem (UCF) csillagászai véletlenül fedezték fel az égitestet, miközben a Neptunusz-méretű GJ436b exobolygót figyelték meg. Eközben az asztrofizikusok a bolygó szülőcsillaga, egy vörös törpe által kibocsátott infravörös fényben parányi elhalványulást észleltek. Ez arra utalt, hogy valamilyen égitest ideiglenesen blokkolta a csillag fényét. 

Az elhalványulás részletes tanulmányozása során a kutatók sok mindent megtudtak a bolygójelöltről, az UCS-1,01 ugyanis mindaddig kandidátus marad, míg meg nem állapítják a tömegét. 

Átmérőjét kivéve, az UCF-1,01 kevéssé hasonlít a Földhöz - mindössze 2,7 millió kilométerre kering csillagától, amelyet nem egészen másfél nap alatt kerül meg. E közelségnek köszönhetően a hőmérséklet a felszínén elérheti az 540 Celsius fokot, de az sem kizárt, hogy felületét magma borítja.

"Szilárd bizonyítékaink vannak egy igen kicsi, forró és közeli világ létezésére" - hangsúlyozta Kevin Stevenson, a  tanulmány vezető szerzője.