A norvég kormányfő elnézést kért a Breivik-üggyel kapcsolatban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Jens Stoltenberg norvég kormányfő bocsánatot kért az oslói parlament keddi rendkívüli ülésén azokért a hibákért, amelyeket a biztonsági hatóságok követtek el a szélsőjobboldali Anders Behring Breivik által tavaly nyáron elkövetett kettős merényletre reagálva.

A norvég miniszterelnök bejelentette, hogy igyekeznek kijavítani a hibákat, és ennek jegyében létrehoznak Oslóban egy új rendőrségi központot, amely vészhelyzet esetén segíti majd a hatóságok összehangolt, gyors fellépését.

Anders Breivik tavaly július 22-én Oslo kormányzati központjában hét embert ölt meg egy pokolgépes robbantásban, majd egy szigeten lévő ifjúsági táborban 69 fiatalt lőtt agyon. Ez utóbbi helyszínre a rendőrség nagyon későn, az első riasztás után 70 perccel érkezett ki.

A merényletek körülményeit vizsgáló, független Július 22-e Bizottság a Jens Stoltenberg miniszterelnök számára készített csaknem ötszáz oldalas jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy az oslói robbantásos merénylet is megakadályozható lett volna, ha a korábban elfogadott biztonsági intézkedéseket hatékonyabban alkalmazzák, Utoya szigetére pedig sokkal hamarabb kiérhetett volna a rendőrség.