Baumgartner ma sem ugrott a világűr pereméről

Baumgartner ma sem ugrott a világűr pereméről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felix Baumgartner a keddi sikertelen rekordkísérlet után ma sem ugrott a világűr pereméről, 36 ezer méter magasról, mert nem voltak megfelelőek az időjárási viszonyok.

Több halasztás után Felix Baumgartner bázisugró kedden kész is volt elindulni 36 ezer méter magasba, hogy onnan leugorjon, de a szél miatt leállt a Red Bull Stratos világrekord-kísérlete és az ugrást mára halasztották. A sportolónak azonban a mostani ugrást is el kellett halasztania az időjárás miatt, azt egyelőre nem tudni, mikor próbálkozik újra az ugrással - jelenti a német n-tv hírtelevízió.

A tervek szerint az extrémsportoló a világűr határáról hajt végre ejtőernyős ugrást az amerikai Roswell mellett, Új-Mexikó államban. Felix Baumgartnert egy speciális, légmentesen zárt kapszulában, héliumballonnal szállítják a sztratoszférába, ahol egy űrruhára hasonlító, hő- és nyomásálló szkafanderben hajtja végre a mutatványt.

©

Bár a szabadon eső test elvileg folyamatosan gyorsul, a légkör lefékezi a zuhanást, a gravitáció és a légköri súrlódás között kialakul egy egyensúly, onnantól kezdve a tárgy nem gyorsul tovább, a maximális sebesség körülbelül 200-250 kilométer óránként. A sztratoszféra légszegény környezetében azonban a légellenállás alig lassítja a zuhanó testeket, így a bázisugró a Red Bull Stratos csapat szerint szabadesés közben át tudja majd lépni a hangsebességet.