Elnököt választanak a szlovének

Elnököt választanak a szlovének

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött vasárnap reggel a szlovéniai elnökválasztás: három jelölt verseng, legesélyesebb közülük Danilo Türk hivatalban lévő államfő. A baloldali Türk egy szintén baloldali politikussal, Borut Pahorral, illetve egy jobboldali jelölttel, Milan Zverrel verseng. A szavazásra jogosult 1,7 millió ember este hétig voksolhat.

Megfigyelők arra számítanak, hogy a versengés csak a december 2-i második fordulóban dől el. Türk egyes felmérések szerint október végén már 50 százalékot meghaladó támogatottságot élvezett ugyan, de az utóbbi napokban ez a mutató némileg visszaesett. A mindent eldöntő második menetbe Türk azonban feltétlenül bekerül.

Türk azzal a politikussal méri össze erejét, aki öt évvel ezelőtt őt jelölte az államfői tisztségre: Borut Pahorral. A szociáldemokrata párt (SD) akkori vezetője csak pártjának erőteljes nyomására volt hajlandó lemondani arról, hogy elinduljon az államfőválasztáson. Cserébe ő lehetett az SD listavezetője a 2008. októberi parlamenti választáson. Ez a szociáldemokraták győzelmét hozta: Pahoré lett a kormányfői bársonyszék, de onnan tavaly a reformpolitika kedvezőtlen fogadtatása miatt fel kellett állnia. Az előrehozott választásokon pedig ismét a konzervatívok jutottak hatalomra, ráadásul Pahor alulmaradt az SD elnöki tisztségéért vívott párharcban is.

©

Vasárnap a részvételi arány is fontos szerepet játszik. Az alacsony érdeklődés elsősorban Türknek ártana: a jobboldali tábor hívei fegyelmezettebbek ugyanis, ők azonban nem sorakoznak fel egységesen Milan Zver mögött. A baloldal híveit viszont "elaltathatja" az a körülmény, hogy jelöltjük nagy fölénnyel vezet a felmérések tanúsága szerint, és ezért sokan feltehetőleg el sem mennek szavazni.