Letartóztatták a toulouse-i lövöldöző feltételezett társait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Tizenegy hónappal a toulouse-i és montaubani lövöldözések után a francia rendőrség őrizetbe vett két személyt, akikről azt feltételezik, hogy a radikális iszlamista elkövető tettestársai voltak - közölték szerdán rendőrségi források.

A 28 és 30 éves férfit "szigorú megfigyelés után" kedden hajnalban tartóztatták le Toulouse-ban. Mindketten a 23 éves iszlamista Mohamed Merah ismeretségi körébe tartoztak.

Merah március 11-e és 19-e között hét embert ölt meg Toulouse-ban valamint az onnan nem egészen 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három diákját és egy tanárát, hatalmas felháborodást keltve mind Izraelben, mind Franciaországban. A merénylőt március 22-én lelőtték a kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát.

A rendőrség szeretné tudni, vajon Merah tényleg egyedül hajtotta-e végre a gyilkosságokat, ahogy azt a kommandósoknak állította, miután körbevették a lakását.

Manuel Valls belügyminiszter kedden Brüsszelben azt mondta: "a magányos farkas híres teóriája nem állja meg a helyét Merah esetében". A három lelőtt katona hozzátartozói, akiket szerdán fogad a belügyminiszter, szintén nem hisznek abban, hogy a sorozatgyilkosságot egyetlen személy hajtotta végre.  

Az ügyben eddig az elkövető egyik bátyját, a 30 éves Abdelkadert vádolták meg bűnrészességgel. Decemberben a rendőrség őrizetbe vett egy másik állítólagos tettestársat, de a férfit végül vádemelés nélkül elengedték.