Irán modernizálja az urándúsítást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Irán korszerűbb urándúsító centrifugák üzembe állítását tervezi Natanzban.

Irán arról tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy korszerűbb urándúsító centrifugák üzembe állítását tervezi a natanzi nukleáris központban. Egy neve elhallgatásához ragaszkodó diplomata csütörtöki közlése szerint Irán erről egy január 23-ai keltezésű levélben értesítette a bécsi székhelyű szakosított ENSZ-ügynökséget.

Ez az intézkedés lehetővé tenné a jelenleginél gyorsabb urándúsítást, ám egyben tovább fokozná azokat a nyugati és izraeli aggodalmakat, hogy a teheráni atomprogram valódi célja atomfegyver előállítása. Irán cáfolja ezt, és azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál. A tervezett lépés Irán elszántságát mutatja arra, hogy nem enged az urándúsítási teljes beszüntetésére vonatkozó nemzetközi követeléseknek, ami tovább nehezítheti a vita megoldását célzó diplomáciai erőfeszítéseket. 

Irán azt írta, hogy IR2m-nek nevezett új, korszerűbb centrifugákat akar üzembe helyezni Natanzban, ahol jelenleg a NAÜ tájékoztatása szerint 5 százalékosra dúsítja az uránt. Irán azt állítja, hogy tervezett atomerőmű-hálózatának üzemanyag-ellátásához van szüksége dúsított uránra. A Nyugat viszont attól tart, hogy a több mint 90 százalékosra dúsított uránból atomfegyvert állítana elő. 

Irán évek óta törekszik arra, hogy korszerűbb centrifugákat fejlesszen ki a jelenleg használt, a múlt század '70-es éveiből származó IR-1-es típusok helyett.