Ahmadinezsád: Teheránnak nem kell atomfegyver

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Teheránnak nem atomfegyverre van szüksége, hanem megfizethető energiát szolgáltató nukleáris erőműre - szögezte le Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök hétfőn Beninben, nyugat-afrikai körútja első állomásán.

Az iráni államfő a cotonoui egyetemen mondott beszédében "Isten ajándékának" nevezte az atomenergiát, és cáfolta, hogy országa atombomba előállítására törekedne. Ahmadinezsád egyúttal élesen bírálta a legszegényebbeket kizsákmányoló gazdag országok "kolonialista" gondolkodásmódját. Mint mondta, "különben is nem az atombomba jelent fenyegetést a világra", hanem az értékek hanyatlásához vezető nyugati kultúra és morál.

Az iráni államfő körútjának következő állomása a világ negyedik legnagyobb uránérc-kitermelőjének számító Niger, ahonnan kedden Ghánába utazik tovább. Teheránnak uránércre van szüksége atomprogramjához, miközben Niger egyre elégedetlenebb az egykori gyarmattartó Franciaországgal való, szerinte "nagyon kiegyensúlyozatlan" történelmi partneri viszonnyal. A partnerség jegyében több mint 40 éve a francia Areva óriásvállalat termeli ki az uránt a nyugat-afrikai ország északi részén. Nigerben tárt karokkal várják az iráni elnököt, mivel a Föld egyik legszegényebb állama szívesen látna új partnereket az uránkereskedelemben - írta a francia hírügynökség. 

"Ezentúl a saját érdekeinket szem előtt tartó politikát kell folytatnunk, s ennek részeként annak adjuk el az uránt, akinek akarjuk, beleértve Iránt is" - hangsúlyozta hétfőn Nouhou Arzika, a nigeri civil társadalom egyik kiemelkedő képviselője. Nemrég ezrek tüntettek a nigeri főváros, Niamey utcáin az Areva ellen, francia zászlókat égetve. 

A nigeri uránércet a benini kikötőkön keresztül exportálják, a benini külügyminiszter ugyanakkor hétfőn azt mondta, az iráni elnök látogatása során ez a téma nem merült fel. Elsősorban mezőgazdasági, oktatási és energetikai ügyekről egyeztettek az iráni féllel - közölték a benini hatóságok. Múlt héten két új uránbányát és egy uránfeldolgozó üzemet avattak fel Iránban, ami miatt az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki.

Teherán nagy mennyiségben folyó urándúsítása nyugtalanítja a nagyhatalmakat, amelyek azt gyanítják, hogy az iszlám köztársaság atomfegyver előállítására készül civil atomprogramjának leple alatt, Irán azonban tagadja ezt.