Kutyákkal üldözik a patkányméretű óriáscsigákat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kutyákat akar bevetni csigák ellen Floridában az amerikai tagállam mezőgazdasági hatósága.

A csigák nem közönségesek, afrikai óriásokról van szó, amelyek patkányméretűre is megnőnek. A kutyák a csigák felderítéséhez kellenek.

Az afrikai óriáscsiga az egyik legpusztítóbb invazív faj, ráadásul nagyon szapora és agresszívan terjeszkedik. Két éve vették észre Floridában az első példányokat, és a csiga azután belepte Miami egész környékét.

Nemcsak a növényeket falják fel, hanem a házak gipszvakolatát is megdézsmálják, mert szervezetük igényli a meszet ahhoz, hogy kellően nagy házat tudjanak építeni. Nagy seregben a csigák komoly kárt tehetnek épületek szerkezeteiben. Mindemellett olyan tüdőférget terjeszthetnek, amely embereket is megbetegíthet.

Eddig 6 millió dollárt, azaz 1,36 milliárd forintnyi összeget költött az állam az afrikai óriáscsigák elleni harcra. 128 ezer példánnyal sikerült ugyan végezni, de ez messze nem elég a győzelemhez. Jelenleg 45 fős embercsapat járja Miami környékét.

A csigavadász kommandó fő fegyvere a gereblye, de csapdákat, vegyszereket is használnak a küzdelemben. Sokszor lakossági telefon nyomán indulnak bevetésre, ám nem könnyen lelik meg a "feljelentett" csigákat.

Ezért kellenek a kutyák, melyek között labrador retriever is akad. Az ebeket csigák kiszimatolására képezik ki, a tanfolyam három hónapos. A kutyák már messziről megérezhetik a csigákat, mivel a csúszómászók erős szagot bocsátanak ki.

Az afrikai óriáscsigának nincs természetes pusztítója Floridában, ezért is tudott annyira elszaporodni. Feltevések szerint az első példányokat az állam területére egy afrikai eredetű vallási szekta vihette be, amely szertartásaihoz ilyen csigákat használ.