Német hírszerzők Aszadot valószínűsítik a szarintámadás mögött

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német hírszerzésnek (BND) sikerült elcsípnie egy olyan, a szíriai vegyifegyver-támadásra vonatkozó információt, amely Bassár el-Aszad elnök felelősségét valószínűsíti – jelentette hétfőn a Spiegel Online.

A német hírportál beszámolója szerint Gerhard Schindler, a BND elnöke hétfőn a Bundestag (a parlament alsóháza) néhány kiválasztott képviselőjével tartott titkos ülésen arról számolt be, hogy az augusztus 21-i Damaszkusz melletti ideggáztámadás után lehallgatták a libanoni síita Hezbollah milícia egyik magas rangú képviselőjének az iráni nagykövetséggel folytatott telefonbeszélgetését.

Ebben az Aszad elnököt katonailag támogató Hezbollah tisztségviselője állítólag említést tett arról, hogy a mérgező anyagokkal végrehajtandó támadás parancsa a Bassár el-Aszadhoz hű erőktől érkezett.

A Hezbollah embere azt is megjegyezte, hogy a szíriai elnök idegei valószínűleg felmondták a szolgálatot, hiszen ezzel a paranccsal hatalmas hibát követett el.

Gerhard Schindler minderről azt mondta a megbeszélés résztvevőinek, hogy bár egyértelmű bizonyíték nem áll rendelkezésükre, a BND által elvégzett alapos valószínűségelemzés alapján a szíriai kormányerők hajthatták végre az ideggáz-támadást.

A hírportál szerint mindez arra utal, hogy végső szakaszukba érkeztek a főváros birtoklásáért vívott harcok. A BND szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a Spiegel Online értesülését.