Újabb holttestekre bukkantak Lampedusánál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

További holttesteket hoztak a felszínre a dél-olaszországi Lampedusa sziget partjainak közelében, és ezzel 274-re emelkedett a csempészhajó katasztrófájában odaveszett és megtalált áldozatok száma.

A búvárok negyvenkét újabb halottat találtak a hajófenékben, egy, a hajóroncs közelében lebegő holttestet pedig egy helikopterről vettek észre - közölte Filippo Marini, a parti őrség parancsnoka. Marini elmondta, hogy a kutatás addig folytatódik, amíg azt az időjárás lehetővé teszi.

Az olasz sajtó jelentése szerint őrizetbe vették az elsüllyedt hajó kapitányát, egy 35 éves tunéziai férfit. A nyomozók több túlélőt kihallgattak és azután indítottak eljárást a kapitány ellen. A tunéziai férfi ellen szándékos emberölés gyanújával vizsgálódnak - közölték ügyészségi források.

A Szicíliától délre fekvő Lampedusa sziget térségében múlt héten csütörtök hajnalban gyulladt ki és süllyedt el egy afrikai menekülteket szállító embercsempész hajó. A vízbefúltak száma elérheti a 360-at is, számos holttest még az 50 méteres mélységben fekvő hajóroncs rakodóterében lehet. Az áldozatok felszínre hozásán mintegy 40 búvár dolgozik.

Nagyjából 500, főként szomáliai és eritreai menekült volt a hajón, amely Líbiából indult. Mindössze 155 ember élte túl a szerencsétlenséget.

A mindössze 20 négyzetkilométeres Lampedusa az utóbbi években a Földközi-tengeren az életük kockáztatásával áthajózó afrikai bevándorlók "kapuja" lett Európa felé. A szigeten - amely közelebb fekszik az észak-afrikai partokhoz, mint Szicíliához - 2013 első fél évében közel 4000 bevándorlót regisztráltak, azaz háromszor annyit, mint az előző év azonos időszakában.

Az utóbbi 25 évben hivatalos adatok szerint legalább 19 ezer Olaszországba tartó menekült halt meg hajótörésben, de szakértők szerint a valós szám ennél magasabb is lehet, mivel vélhetően sok kisebb szerencsétlenségre nem derül fény.