Öngyilkos merénylőket toborzott egy terrorista Libanonban, de lebukott

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Libanonban elfogtak egy szunnita iszlamista terroristát, aki önkénteseket toborzott öngyilkos merényletekhez – közölték pénteken az ország biztonsági erői. A gyanúsított, Haszan Abu Afleh feltehetően robbanószerkezeteket is szerelt autókba.

A férfi valószínűleg egy bejrúti radikális szunnita csoportot szolgált, az Abdalláh Azzám Brigádokat, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet néhai fővezére, Oszama bin Laden egyik társáról nevezte el magát. Pokolgépes akcióival Iránt és annak libanoni síita szövetségesét, a Hezbollahot vette célba, megtorlásul Teherán szerepéért a szíriai belháborúban.

Ez a csoport vállalta magára azt a kettős öngyilkos merényletet, amelyet szerdán követtek el Bejrút kulturális központjában, és amelynek nyolc halottja volt. Ugyancsak ez a szervezet nevezte meg magát az iráni nagykövetség elleni tavaly novemberi támadás végrehajtójaként.

A Hezbollah emberei Szíriában a síita gyökerű alavita kormányerők oldalán harcolnak a zömmel szunnita felkelőkkel szemben. Iránban síita kormány van hatalmon.

Afleh egyébként már csaknem egy hete rács mögé került. Bejrút főként szunniták lakta kerületében fogták le múlt szombaton a biztonsági erők, de - közlésük szerint - nyomozati okok miatt csak most számoltak be erről.