Eltemették a rendőr által agyonlőtt fekete St. Louis-i fiút

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy 4 és fél ezren vettek végső búcsút hétfőn St. Louisban attól a 18 éves afroamerikai fiatalembertől, akit augusztus 9-én egy fehér rendőr lőtt agyon.

Michael Brown halála nyomán a missouri nagyváros Ferguson nevű elővárosában – az incidens helyszínén – zavargások törtek ki, és két héten át tartottak. Noha az ügyben folytatott szövetségi nyomozás még nem zárult le, és a nagyesküdtszék még hetekig fogja mérlegelni, emeljen-e vádat a fegyverét használó rendőr, Darren Wilson ellen – aki azt állítja, hogy önvédelemből lőtt –, az ügy erős polgárjogi jelleget öltött. A Michael Brown oldalán tanúskodók szerint ugyanis a rendőrrel dulakodásba keveredett fiú meg akarta adni magát, mégis megölték.

Központi társadalmi témává vált a fergusoni lakosság és a rendőrség közötti bizalmatlanság és az a tény, hogy miközben a településen élők több mint kétharmada fekete, addig az ott szolgáló 53 rendőr közül 50 fehér. A statisztikák szerint a fergusoni feketék átlagjövedelme nem éri el a fehérekének a 60 százalékát sem. 2013-ban a bűnüldöző szervek 438 feketét és csak 36 fehéret tartóztattak le. A Brown halálának körülményeit vizsgáló nagyesküdtszék 12 tagja közül 9 fehér és 3 fekete. A Fergusont is magában foglaló St. Louis megye lakosságának 70 százaléka fehér és csak 24 százaléka fekete.

A hétfői búcsúszertartáson két gyászbeszéd hangzott el. Az egyikben Al Sharpton tiszteletes, polgárjogi harcos egyebek között hangsúlyozta: Brown nem azt akarná, hogy a zavargások miatt emlékezzenek rá, hanem azt akarná, hogy úgy emlékezzenek rá: Amerika miatta egyezett ki arról, hogy hogyan tartsák fenn a rendet az országban. Sharpton bírálta a tiltakozó tömegre fegyvert szegező rendőröket is.

A család nevében Brown nagybátyja, Charles Ewing tiszteletes szólt, aki szerint az áldozat vére bosszúért és igazságért kiált. (Az eset helyszínén a fiú holtteste négy órán át nem volt letakarva.) Michael Brown apja a búcsúztatást megelőzően békére és nyugalomra intette a részvevőket.

A temetésen mások mellett jelen volt az 1968-ban meggyilkolt legendás polgárjogi harcosnak, Martin Luther Kingnek két gyermeke, Martin Luther és Bernice King, Jesse Jackson tiszteletes, Spike Lee filmrendező, valamint Diddy és Snoop Lion rapperek is. Ugyancsak megjelentek a 2012-ben a floridai Sanfordban egy önkéntes rendész által megölt Trayvon Martin és a 2006-ban rendőrök által Queensben lelőtt Sean Bell hozzátartozói.

A Fehér Ház három tisztségviselővel képviseltette magát, de Jay Nixon missouri kormányzó – aki a zavargások csúcspontján Fergusonba vezényelte a Nemzeti Gárdát – nem vett részt a szertatáson.

A fergusoni összecsapásokról – és főként az állig felfegyverzett rendőrökről – készült felvételek hatására Barack Obama amerikai elnök a hétvégén elrendelte, hogy vizsgálják felül azokat a szövetségi terveket, amelyek keretében a helyi rendőrségek katonai felszereléshez juthatnak. Az elnök szerint ugyanis nem mosódhat el a hadsereg és a városi rendőrségek közötti különbség.

Az amerikai rendőrök kényszerítő eszköztára példátlan kibővülésének egyik oka, hogy az iraki és az afganisztáni háború befejezésével párhuzamosan a Pentagon a fölöslegessé vált katonai felszerelést a rendfenntartó hatóságoknak ajánlotta fel.

John Kirby ellentengernagy, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint a Pentagon mindössze két nem páncélozott Hummer terepjárót és egy generátort bocsátott a fergusoni rendőrség rendelkezésére, tehát a testület a katonainak számító felszerelésének nagy részét más forrásokból szerezte be.