Szíria második legnagyobb városa felé menetel az Iszlám Állam

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb harci sikerekről számoltak be az Iszlám Állam (IÁ) ellen küzdő kurd önvédelmi egységek szerdán. Az ENSZ különmegbízottja és a török kormányfő ugyanakkor attól tart, hogy a dzsihadista szervezet Szíria második legnagyobb városa, Aleppó ostromára készül.

A szíriai kurdok Népvédelmi Egységei (YPG) szóvivőjük szerint a szíriai-török határon fekvő Kobanitól nyugatra három kisebb faluban is visszaverték a várost hetek óta ostromló IÁ-t, és ezzel elvágták a szélsőséges szervezet utánpótlási vonalait. A harci sikerekben nagy szerepe volt az iraki kurd önvédelmi erők pénteken Kobaniba érkezett 150 harcosának, akik tüzérségi tűzzel támogatták a YPG fegyvereseit - tette hozzá.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni emigránsszervezet szintén arról számolt be, hogy a kurd erők előrenyomultak Kobani nyugati részén. Az OSDH azt is közölte, hogy a kurdok egy másik, szintén a török határ mentén fekvő szíriai városnál is sikereket értek el az IÁ-val szemben. A Kobanitól 180 kilométerre keletre fekvő Rasz al-Ain mellett a kurd harcosok hat települést foglaltak vissza a dzsihadistáktól.

Az OSDH jelentése szerint az IÁ további veszteségeket szenvedett Homsz tartományban, ahol a kormányerők és az őket támogató milíciák visszafoglaltak két fontos gázmezőt, illetve egy gázvállalatot a szélsőségesektől. A Sana hivatalos szíriai hírügynökség szerint a művelet során az IÁ húsz tagjával végeztek.

A tevékenységét javarészt az általa birtokolt szíriai és iraki területeken kitermelt kőolaj és földgáz illegális csatornákon keresztül való értékesítéséből finanszírozó IÁ a múlt héten szerezte meg a homszi gázmezőket.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok azt közölte, hogy a héten eddig 14 légicsapást hajtott végre az Iszlám Állam ellen Szíria és Irak területén. Kobaninál háromszor támadták az IÁ-t, míg Irakban az északi Moszul és Szindzsár, illetve a nyugati Fallúdzsa és Ramádi környékén csaptak le a szélsőségesekre.

Staffan de Mistura az ENSZ szíriai különmegbízottja ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam fegyveresei a szíriai Aleppó városa felé menetelnek. Hasonló aggodalmának adott hangot a török miniszterelnök, Ahmet Davutoglu is, aki attól tart, hogy Aleppó ostroma esetén újabb jelentős menekülthullám indulhat el országa felé.

Szíria második legnagyobb településen több mint két éve küzdenek egymással a kormányerők és a felkelők, a várost nyugati részét előbbiek, keletit utóbbiak tartják ellenőrzésük alatt. Mistura azt mondta, a szembenálló feleknek közös erővel kell fellépniük a várost fenyegető IÁ ellen.

Az előző nap Laurent Fabius francia külügyminiszter sürgette Aleppó nemzetközi "megmentését", ám ő az Iszlám Államot és a kormányerőket hasonlóan fenyegető ellenségként írta le. Törökország szintén ellenséges a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erőkkel szemben, és Ankara deklarált célja a szíriai vezető megbuktatása.