"Folytatjuk az életet": újabb szétlőtt kávézó nyitott ki újra Párizsban

"Folytatjuk az életet": újabb szétlőtt kávézó nyitott ki újra Párizsban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Három hónappal a párizsi terrortámadás után ismét kinyitott egy újabb vendéglátóhely, amelyet érintettek a november 13-i merényletek. A Le Carillon teraszán kilenc embert öltek meg a dzsihadisták.

Szerda este pezsgővel fogadták a tulajdonosok az első vendégeket a francia főváros X. kerületében, a République (Köztársaság) tértől gyalog néhány percre az Alibert és a Bichat utca sarkán található bárban.

"Üdvözlünk mindenkit. A Le Carillon megnyitja kapuit. Nincs sok mondandónk. Folytatjuk az életet" – mondta az egyik pincér, mielőtt pezsgőpukkanásoktól lett hangos a bár.

A Le Carillon a harmadik kávézó, amelyet a merényletek óta újranyitottak. A vele szemben található Le Petit Cambodge nevű étterem, amelynek teraszán hatan haltak meg, még zárva tart, de a tulajdonosok korábban jelezték, hogy januárban ők is szeretnének nyitni.

A sarokkávézó lövésnyomokkal teli ablakait kicserélték, a terasz számára felszabadították a járdát, ahonnan eltakarították a felgyülemlett virágokat, gyertyákat, de a megemlékezések a járda egy kisebb, elkülönített szakaszán folytatódnak.

A Le Carillon és a Le Petit Cambodge közötti kereszteződést a helyiek lampionokkal és girlandokkal díszítették fel már az ünnepek előtt. Ez a helyszín volt az, ahol november 13-án a háromtagú, úgynevezett teraszkommandó akcióba lépett, köztük a belga Brahim Abdeslam, aki később egy másik kávézónál felrobbantotta magát, valamint a feltétezett főkitervelő, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud és egy harmadik, eddig nem azonosított férfi. A két utóbbi személyt november 18-án a kommandósok Saint-Denis-ben egy rajtaütésen megölték.

November 13-án, miután a Stade de France stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A X. és XI. kerületben öt kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert. A támadások végén a kommandó egyik tagja, Brahim Abdeslam egy hatodik helyen, a Le Comptoir Voltaire nevű kávézóban felrobbantotta magát, de önmagán kívül nem ölt meg senkit. Eközben egy harmadik kommandó berontott a Bataclan koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg.

A La Bonne Biere nevű kávézó, ahol öten haltak meg, volt az első, amely újra kinyitott, december 4-én. A Le Comptoir Voltaire pedig december 16-a óta fogadja újra a vendégeket.

Franciaországban a legmagasabb fokú terrorkészültség, és február 26-ig rendkívüli állapot van érvényben.