Nigel Farage lemond pártja vezetéséről

Nigel Farage lemond pártja vezetéséről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Brexit mellett az egyik leghevesebben kampányoló Nigel Farage lemond a függetlenségi párt vezetéséről - jelentette be hétfőn.

A Brexit-párti, euroszkeptikus Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) eddigi elnöke, Nigel Farage hétfőn közölte, lemond a párt vezetéséről - írja a Guardian.

Farage azt mondta, megtette a magáét az unióból kilépésről szóló népszavazással, ezzel elérte a politikai céljait, a pártját pedig igen jó pozícióban hagyja ott. Közölte, hogy az üzleti életből azért váltott a politikára, hogy egy önigazgató nemzetté tegye Nagy-Britanniát, ezt pedig sikerült elérnie. Hozzátette, ezúttal nem fogja megváltoztatni a véleményét a lemondásrl, mint azt 2015-ben a választások után tette. A politikus azt is mondta, az UKIP vezetőjének lenni időnként nehéz volt, de megérte.

Farage azt mondta, a kilépéspártiak nem nyerhettek volna a népszavazáson a pártja nélkül. A lemondása indokairól azt mondta, a népszavazás előtti kampány előtt úgy érezte, vissza akarja kapni az országát, de most az életét is vissza akarja kapni, ezért mond le a pártvezérségről, de új pártot nem akar alapítani. Mint mondta, szerinte most jött el az idő, hogy szavazatokat raboljanak a munkáspártiaktól, de ha előrehozott választások lesznek, nem fognak a Brexit-pártiak ellen indulni. A 2020-as kampányban szívesen részt vesz majd, de a párt élére már nem akar visszatérni.

Sőt, az európai parlamenti helyét azért megtartja, és továbbra is ő fogja vezetni az UKIP frakcióját az EP-ben. Farage-nak még elvileg két évre szólna a mandátuma az EP-ben, erről azt mondta, reméli, hogy Nagy-Britannia kilépése nem fog addig tartani.

A múlt héten az EP-ben tanúsított viselkedéséről azt mondta, sokan lekiabálták őt, ezért vett fel ő is harcias stílust, a kilépési tárgyalások során pedig fontos, hogy a britek ne tűnjenek gyengének. Hozzátette, Nagy-Britanniának szerinte jó pozíciói vannak az EU-val szemben a közelgő tárgyalásokhoz. Arról, hogy részt akar-e venni a tárgyalásokban, Farage azt mondta, nem helyezi magát előtérbe, de megvan a tapasztalata hozzá és vállalni fogja, ha az emberek úgy akarják.

Az idegeneket, például lengyeleket ért támadásokról közölte, aggasztó hírek érkeztek, de mindkét oldalon követtek el rossz dolgokat.

Arra a kérdésre, hogy megbánt-e valamit, Nigel Farage azt mondta, csak az nem követ el hibát, aki nem tesz semmit, de mivel ő sok mindent tett, ezért ő is követett el hibát. Nagy-Britannia viszont kilép az unióból, ezért pedig nincs pmit sajnálnia.

A június 23-án megtartott Brexit-népszavazás másnapján David Cameron brit kormányfő is lemondott, a Farage mellett szintén Brexit-párti konzervatív Boris Johnson pedig múlt héten bejelentette, hiába nyertek a kilépésre szavazók, ő nem indul a kormányfői posztért.

A Brexit bohóca és a showman - akiknek a britek kilépését köszönhetjük

Nigel Farage: hatásvadász, következményekkel számot nem vető politikus lila zokniban. Boris Johnson: Cameronnal szembeforduló hatásos szónok és volt újságíró feltűnő nyakkendőben. És végül a posztjáról lemondani kényszerülő miniszterelnök, David Cameron, aki megrengette az Európai Uniót és szétverheti az Egyesült Királyság unióját is. Kettő plusz egy személyiség a Brexit mögött.

Hozzászólások