Szlovák nevelőintézetben is erőszakolhattak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bizonyítékai is vannak arra, hogy a galántai nevelőintézetben, amelyet kábítószerfüggő fiatalkorúaknak tartanak fenn, megerőszakoltak egy lányt – ezt állítja Natália Blahová, az SaS képviselője, aki szerint az egyik terapeuta zaklatta szexuálisan a fiatalkorú lányt. A történtekről ráadásul az intézmény többi alkalmazottja is tudhatott, köztük az igazgatóhelyettes is – írta a Parameter.sk.

A 14 éves lánynak az erőszak után súlyos egészségi és pszichikai problémái vannak. Blahová arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyet valószínűleg el akarták hallgatni a nyilvánosság elől, hiszen a rendőrség már egy éve tudott az ügyről, mégsem tett semmit.

A szlovákiai magyar hírportál arról is ír, hogy az intézetben történtekről már egy éve riportot forgatott a Markíza nevű tévécsatorna, amelyet most le is adott. Az anyag korábban azért nem volt látható, mert a felvétel után a riportalany visszavonta, amit mondott, mivel állítólag megfenyegették.

A Parameter.sk szerint a riportban a lány elmesélte, hogyan került be 14 évesen az intézetbe, ahol később megismerkedett az egyik terapeutával, aki korábban szintén drogos volt. "Azt gondoltam, hogy ő rendben van, és segíteni akar az embereknek. Csakhogy az egyik este bejött a szobámba. Kiderült, hogy segít a lányoknak megszökni. Kihívott engem egy cigire. Aztán visszajöttünk a szobámba, és lefeküdtem vele" – mondta, s arról is beszélt, hogy két másik lányról tud, akivel hasonló dolgok történtek.

A riportban a lány anyja is megszólalt, s azt állította: az intézet igazgatója elment hozzájuk, és arról győzködte a családot, hogy ne tegyenek feljelentést. Az asszony mégis a rendőrséghez fordult, az Új Szó szerint a múlt héten a harmadik feljelentését is elküldte. Az egyiket a rendőrség elutasította arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény.

Az intézet is tagadja a vádakat, Andrej Kiska köztársasági elnök azonban elrendelte az ügy mielőbbi feltárását.

Az Új Szó idézte Mária Linkešová kerületi rendőrségi szóvivőt, aki elmondta, hogy szombaton a rendőrök jártak az intézetnél, ám senkit sem találtak ott. Az igazgatót telefonon érték el, aki azt mondta, hogy a személyzet és a gyerekek is Horvátországban tartózkodnak terápián.

A lány ugyanakkor nem utazott külföldre – ehhez a szülei nem járultak hozzá –, hollétéről azonban nem ad ki információt az illetékes minisztérium. A tárca szóvivője szerint a lánnyal állandó kapcsolatban áll a gyermekvédelmi hatóság kirendelt munkatársa. Ezen kívül hétfőn személyesen bezsélgetett Natáliával a Munka- Szociális és Családügyi Központ Szociális és Családügyi Osztályának igazgatónője is.

Hozzászólások