Újabb, az előzőnél is erősebb földrengés volt Olaszországban

Újabb, az előzőnél is erősebb földrengés volt Olaszországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb, az előzőnél is erősebb földrengés volt szerda este Olaszország középső részén.

Az újabb földmozgás 5,9-es fokozatú volt, szemben a korábbi 5,4-essel - közölte az Ansa olasz hírügynkség. Ugyanezt az adatot közölte a német geofizikai intézet is, míg az amerikai földrengésfigyelő intézet 6,4-es fokozatot adott meg.

Az első jelentések nem szólnak károkról vagy áldozatokról. A rengés epicentruma Perugiától 68 kilométerre keletre volt.

A korábbi, a Richter-skála szerinti 5,4-es erősségű földrengés néhány perccel negyed nyolc előtt történt. Ennek az epicentruma a közép-olaszországi Marche és Umbria tartomány térségében volt, Macerata város területén, ahol több helyen omlások történtek. 

A földrengés majdnem ugyanazt a térségét érintette, amelyet az augusztus 24-i pusztító földmozgás sújtott. 

Fabrizio Curcio az olasz polgári védelem vezetője bejelentette, hogy megkezdték a kárfelmérést. Az első jelentések szerint a földrengésnek nincsen halottja, ketten megsérültek Vissóban.

Az epicentrumban levő Castelsantangelo sul Nera polgármestere a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak telefonon azt mondta, hogy a kisvárosban áramszünetet okozott a földrengés, az épületek megrongálódtak. Akadozik a telefonos összeköttetés is. Norcia városában egy középkori templom darabjai omlottak le. 

Omlások következtek be az augusztusi földrengés övezetében is. Arquata lakossága szerint a mostani mozgást erősebben lehetett érezni mint a két hónappal ezelőttit. 

A rengés nagy félelmet keltett Róma városában is, ahol sokan a lakásokból az utcára szaladtak. A római külügyminisztérioum épületét evakuálták. 

Az első hírek szerint károk keletkeztek a Salaria-országúton, az augusztusi földrengésben sújtott Pescara del Tronto - Arquata térségében, ahol a földrengésben egy szikla az útra zuhant. 

Az olasz földrengéskutatók egyelőre még nem tudtak választ adni arra, hogy az augusztusi földmozgás újabb epizódjáról van-e szó, vagy ettől független újabb földrengés következett be.