Ausztrália egyik államában engedélyezik a kegyes halált

Ausztrália egyik államában engedélyezik a kegyes halált

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szigorú feltételek alapján engedélyezik majd 2019 közepétől az eutanáziát Victoria államban. Ha a beteg képes rá, neki kell majd saját magának beadnia a halálos szert.

A szenátus után szerdán az alsóház is elfogadta Ausztrália Victoria államában azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a gyógyíthatatlan betegeknek, hogy halálba segítsék őket.

A jogszabály szenátusi elfogadása után az alsóház hat héten át vitázott a javaslatról, kétszer hajnalba nyúlóan szócsatáztak róla a képviselők.

A jogszabály 2019 közepén lép hatályba Victoria államban, amely így az egyetlen ausztrál állam lesz, ahol engedélyezik az aktív eutanáziát.

A szabályok értelmében a 18 évesnél idősebb, végstádiumú halálos betegek kérésük után 10 napon belül megkaphatják majd a halált okozó szert, miután átestek egy háromlépcsős engedélyezési eljáráson, és esetükről két független orvosi szakvélemény készült.

Feltétel az is, hogy a halálba segítést kérőnek legalább egy éve az államban kell élnie, és orvosai szerint legfeljebb fél éve lehet hátra. Csak az kérheti az aktív eutanáziát, aki beszámítható, és több orvos igazolja, hogy fájdalmai elviselhetetlenek. A törvény azt írja elő, hogy a halálos szert végül a betegnek kell beadnia saját magának. Orvos csak akkor adhatja be a szert, ha a beteg erre nem képes.

Daniel Andrews, Victoria miniszterelnöke történelmi jelentőségűnek nevezte az aktív eutanázia legalizálását.

"Túl sokáig tagadtuk meg túl sokaktól az együttérzést és a döntést, melyet életük utolsó pillanataiban megérdemelnek" – fogalmazott a kormányfő, aki az után állt az eutanáziát támogatók pártjára, hogy tavaly édesapja meghalt rákban.

Ausztráliában 1995-ben, a világon elsőként az Északi Területeken már engedélyezték az aktív eutanáziát, de az Északi Területek nem állam, ezért a szövetségi parlament két évvel később megtehette, hogy visszavonja a jogszabályt. Victoria esetében erre nincs lehetőség. Új-Dél-Walesben, Ausztrália legnépesebb államában két hete egyetlen szavazaton bukott el az aktív eutanáziát lehetővé tévő törvényjavaslat. Egy évvel ezelőtt ugyanilyen szűk voksoláson bukott el a javaslat Dél-Ausztráliában.