Halálra ítélték az erőszakoló férjét agyonszúró szudáni nőt

Halálra ítélték az erőszakoló férjét agyonszúró szudáni nőt

Utolsó frissítés:

Halálra ítéltek Szudánban egy 19 éves nőt, aki agyonszúrta a férjként rákényszerített férfit. Korábban a férj úgy erőszakolta meg feleségét, hogy a nőt rokonai fogták le.

A 19 éves Noura Hussein ügye ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az afrikai országban tömegesen kényszerítik férjhez a lányokat. A helyzetet súlyosbítja, hogy Szudánban nem számít bűncselekménynek a házasságon belüli erőszak, s a törvények értelmében már egy tízéves lánygyermeket is férjhez lehet adni.

A férj hozzátartozó ragaszkodtak a halálos ítélet kimondásához, azzal sem lehetett őket más belátásra bírni, hogy Noura támogatói kártérítést ajánlottak fel nekik.

Noura Husseint 15 éves korában kényszerítették férjhez szülei, ám a lány elmenekült, s három évig nagynénjénél húzta meg magát. Apja viszont egy csellel rávette őt a hazatérésre, ám amint belépett a szülői házba, ott már vártak rá a férj rokonai. A lány ekkor sem volt hajlandó önként férjével tartani, s ekkor a rokonok lefogták őt, amíg a férj megerőszakolta.

Másnap, amikor a férj ismét erőszakoskodni kezdett, Noura halálra szúrta őt. Ez után a lány szüleitől kért segítséget, ám apja kihívta a rendőröket – írta az esetről beszámoló CNN. „Szudánban nagyon gyakori a házasságon belüli erőszak, s ez az első alkalom, amikor egy ilyen ügy komoly figyelmet kelt. Az emberek általában nem beszélnek az erőszakról, Hussein ügye ezt most megváltoztatta” – mondta Ahmed Elzobier, az Amnesty International emberi jogi szervezet egyik szudáni alkalmazottja.

A hazájában és a világ más országaiban is sok támogatót szerzett Noura Husseinnek 15 napja van, hogy fellebbezést nyújtson be a halálos ítélet ellen.