Basky most az ortodox egyháznak szólt be Kolozsváron

Basky most az ortodox egyháznak szólt be Kolozsváron

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A streetart-művész ezúttal csókolózó pópákat fújt fel egy ház falára.

A graffiti megfejtését a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Facebook-oldala adta meg: mint írták, "a streeatart fenegyerekét az ortodox egyház fokozódó térnyerése és a közelgő alkotmánymódosító népszavazás akaszthatta ki annyira, hogy sniccert és sprét ragadjon. Vagy csak mert sokkal kisebbek a büntetési tételek graffitiért, mint itthon."

A család meghatározásáról szóló, alkotmánymódosító referendumot a hét végén tartják Romániában. A kormány sürgősségi rendeletet hozott arról még szeptemberben, hogy a voksolás kétnapos legyen.

A népszavazáson arról dönthetnek az emberek, hogy egyetértnek-e azzal a román szenátus által már elfogadott törvénytervezettel, amely szerint a család "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házassága". A tervezet tehát ellehetetlenítené az azonos neműek házasságkötésének. A hatályos román alkotmányban "a házastársak önkéntes elhatározással létrehozott házassága" szerepel.

A szavazólapokon nem szerepel majd szövegszerűen a család új meghatározása, hanem arra a kérdésre kell majd igennel vagy nemmel voksolniuk a választóknak, hogy "egyet ért-e az alkotmánymódosító törvénnyel abban a formában, ahogy azt elfogadta a parlament?".

A kétfarkúakhoz kötődő Basky a kisvonatozó Orbán Viktor-graffitivel tűnt fel, majd készített Mészáros Lőrincet aranytallérok után ugráló Super Marióként ábrázoló falfestményt is.

Hozzászólások