Rendőrökkel csaptak ösze a tüntetők Párizsban - már 122-en őrizetben - fotók

Rendőrökkel csaptak ösze a tüntetők Párizsban - már 122-en őrizetben - fotók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az üzemanyagárak ellen tüntetnek országszerte, Párizsban a rendőrök ritkán tapasztalt tüntetői erőszakról számolnak be.

 A francia rendőrség könnygázt és vízágyúkat is bevetett be az üzemanyagadó emelése ellen tüntető francia sárgamellényesek ellen szombaton Párizs központjában, mert át akartak törni egy rendőrkordont. Eddig 122 erőszakos tüntetőt vettek őrizetbe.

©

A sárgamellényeseknek országosan ez a harmadik nagy tüntetése, egyébként november 17. óta tartanak demonstrációkat különböző helyeken az ország útjain. Az egy héttel ezelőtti párizsi tüntetésen estig 103 szélsőségest állítottak elő.

Szombat reggel hat óra óta le van zárva a párizsi Champs-Élysées sugárút a forgalom elől. Sok üzlet és étterem kirakatát a tulajdonosok bedeszkázták erre a napra, okulva a múlt szombati károkból.

©

A tüntetők a sugárúton vonultak végig, és egy részük - a belügyminisztérium szerint mintegy 1500 ember - a Place de l'Étoile-on át akarta törni a rendőrkordont, amire a rendőrök könnygáz és vízágyúk bevetésével válaszoltak. A tömeg szétoszlott, és helyenként kukákat borított fel, illetve gyújtott meg.

A rendőrök ritkán tapasztalt erőszakról számoltak be. A tüntetők autókat is felgyújtottak.

©

A november 17-i első országos tiltakozáson 282 ezren, múlt szombaton 106 ezren tüntettek, közülük 8 ezren Párizsban a rendőrség szerint. December 1-jén délig mindegy 36 ezren vonultak az utcákra, közülük 5500-an a fővárosban tiltakoztak.

A miniszterelnök azt mondta, a rendbontóknak nem lesz bocsánat, de a kormány szavatolja a véleménynyilvánítás szabadságát, és a kormányzat továbbra is nyitott a párbeszédre a megoldások megtalálásához.

Hozzászólások