Amerikai atombombázó jelent meg Oroszország partjainál, Szu–27-esek kergették el

Amerikai atombombázó jelent meg Oroszország partjainál, Szu–27-esek kergették el

Utolsó frissítés:

Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kissé másként értelmezi a Krím lerohanásának évfordulóját az USA és Oroszország.

"Az amerikai légierő B–52-eseket vetett be Európában, Putyinnak üzenve" – szalagcím a CNN-en.

"Két Szuhoj vadászgép kergette el az amerikai B–52-est az orosz határtól" – ugyanaz a hír a TASSZ orosz hírügynökség főoldalán.

Pontosabban nem ugyanaz, mivel a CNN híréből nem derül ki, hogy mennyire súlyos volt az incidens. Az amerikai légierő közlésére hivatkozva arról számoltak be, hogy a múlt héten összesen 6, atomfegyverrel is felszerelhető bombázó érkezett Európába egy NATO-hadgyakorlat keretében. A B–52 Stratofortress flotta a RAF Fairford légitámaszponton állomásozik, ahonnan a légierő közlése szerint "különböző gyakorló küldetéseket teljesítenek Európa-szerte", többek között a Norvég-tenger, a Balti-tenger és a Földközi-tenger felett, és megközelítették a Kamcsatka-félszigetet is. 

A CNN is elismeri, hogy a lépés erős üzenet Oroszország számára, ahol most ünneplik a Krím félsziget annektálásának ötödik évfordulóját.

Azt viszont már az orosz védelmi minisztérium közölte – amit a TASSZ ismertet –, hogy az egyik bombázó megközelítette a partokat a Balti-tenger felett, semleges légtérben, ezért két Szu–27-es vadászgépet indítottak, hogy "azonosítsa, majd kikísérje" a B–52-est. Az amerikai bombázó erre irányt változtatott, az orosz vadászok pedig visszafordultak.

Az incidensről az orosz védelmi minisztérium videót is közzétett:

(Borítóképünk egy B–52-esről készült archív felvétel.)

Hozzászólások