Momentumos is bekerült az Európa-csapatba

Momentumos is bekerült az Európa-csapatba

Utolsó frissítés:

Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bemutatta hét főből álló kampánycsapatát az európai liberális pártcsalád (ALDE) Brüsszelben.

Margrethe Vestager dán versenyjogi biztos, Violeta Bulc szlovén közlekedési biztos, Guy Verhofstadt, az ALDE belga európai parlamenti frakcióvezetője, Emma Bonino egykori olasz külügyminiszter, Nicola Beer, a német liberálisok EP-listavezetője, Luis Garicano, a spanyol Ciudadanos politikusa, illetve Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője is szerepel az európai liberálisok kampánycsapatában.

A liberális pártvezetők, valamint állam- és kormányfők találkozóján bejelentették, hogy nem kifejezetten bizonyos posztokra jelölték az "Európa csapat" tagjait, csupán ők fogják képviselni az ALDE-t a kampányban.

A pártcsalád elutasítja az úgynevezett csúcsjelölti rendszert, sajtóhírek szerint részben azért, hogy egy platformon legyen a csatlakozásról még nem határozó Emmanuel Macron francia államfő pártjával, így valójában az uniós vezetői posztok mindegyikére jelölte ezeket a politikusokat, még ha hivatalosan csak a kampányt is vezetik.

 "Úgy gondolom, régóta esedékes már egy női európai bizottsági elnök, illetve általában is egy, a nemek szempontból kiegyensúlyozott testület" - mondta Vestager. 

A felmérések szerint a liberálisok fogják alkotni a harmadik legnagyobb képviselőcsoportot a májusi európai parlamenti választások után, s így fontos szerephez jutnak a várhatóan előretörő euroszkeptikus erők ellensúlyozásában, ami komoly alkupozíciót jelent a különböző tisztségekért folyó versenyben.

Egyelőre nem dőlt el, hogy a dán kormány Vestagert jelöli-e majd a következő uniós biztosának is, azonban több elemző szerint nem valószínű, márpedig ez komoly gátja lenne a liberálisok körében "szupersztárnak" számító, Európa-szerte is ismert versenyjogi biztos jelöltségének a brüsszeli bizottság élére.

A csúcsjelölti rendszer már legutóbb is vitákat váltott ki, mert az EU alapszerződése értelmében az Európai Tanács hatáskörébe tartozik a jelölt megnevezése az Európai Bizottság élére, akiről aztán az Európai Parlament feladata szavazni. A listavezetők megnevezésével viszont a pártok gyakorlatilag kész tények elé állítják a tagállamok vezetőit.

(Borítóképünkön Cseh Katalin egy korábbi tüntetésen)

Hozzászólások