Putyin visszavágott Grúziának – leállított repülők, idegenforgalom

Putyin visszavágott Grúziának – leállított repülők, idegenforgalom

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Vlagyimir Putyin rendeletben függesztette fel azon repülőgépjáratok indítását, amelyekkel orosz állampolgárokat szállítanak Grúziába. Az orosz államfő arra válaszolt, hogy Grúziában csütörtökön erőszakon tüntetéseken tiltakoztak amiatt, hogy egy orosz parlamenti képviselő oroszul szólalt fel a tbiliszi parlamentben, és egyben beülhetett a parlamenti elnök székébe is.

A rendeletben Putyin utasította az orosz kormányt, hogy nyújtson segítséget a Grúziában tartózkodó orosz állampolgárok hazahozatalához és egyben azt javasolta az utazási irodáknak, hogy függesszék fel a grúziai szervezett utak indítását. A grúziai tüntetések egyébként azért robbantak ki, mert a grúzok még emlékeznek arra, hogy Abházia és Dél-Oszétia 2008-ban hathatos orosz katonai segítséggel szakadtak el Grúziától, s váltak Moszkva által elismert független államokká.

Putyin turizmussal kapcsolatos javaslata komoly veszteséget jelenthet Grúzia számára, nagyon sok vendég érkezik ugyanis Oroszországból.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető hibásnak nevezte Putyin döntését, szerinte ugyanis a viszonylag olcsó, viszont jól szervezett utak leállításával Moszkva nem Grúziát, hanem az orosz polgárokat bünteti meg.