"Mintha szőnyegbombázással pusztítottak volna" - Humanitárius válság fenyeget a hurrikán után

"Mintha szőnyegbombázással pusztítottak volna" - Humanitárius válság fenyeget a hurrikán után

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Bahamák több szigetét is letarolta a Dorian hurrikán. Florida megúszhatja a pusztítást.

A meggyengült Dorian hurrikán már Florida felé halad, de a Bahamák több szigetén pusztítást végzett. Az ENSZ szerint az ott élőknek humanitárius válsággal kell szembenézniük.

A vihar a Bahama-szigetek 29 lakott szigetének csaknem mindegyikén végigsöpört, de elsősorban az északi területeket sújtotta, ahol még ötös erősségű hurrikánként csapott le a vidékre.

A képek magukért beszélnek:

A Great Abaco-sziget egy része teljesen víz alá került, míg a Nagy-Bahama-szigeten lévő Freeportban és a New Providence szigetén található fővárosban, Nassauban összedőlt házakat, törmeléket, utcákon heverő kicsavart fákat és elárasztott utcákat hagyott maga után. Nassau nemzetközi repülőtere szintén vízben áll.

„Apokaliptikus, ami itt van, mintha szőnyegbombázással pusztítottak volna ki mindent” - nyilatkozott Lia Head-Rigby amerikai segélymunkás, aki az első mentőcsoportok egyikével utazott a Great Abaco-szigetre. Mint fogalmazott: itt nem újjáépítés, hanem újrateremtés vár a helybéliekre.

Bár Hubert Minnis kormányfő kedd esti sajtótájékoztatója szerint eddig a vihar hét halálos áldozatáról tudnak, politikusok, szakemberek és helybéliek egyaránt az áldozatok számának növekedésére számítanak.

Az ENSZ és segélyszervezetek szerint humanitárius katasztrófa fenyeget. A világszervezet kedd este közzétett adatai szerint legalább 61 ezer embernek van szüksége azonnali élelmiszer-segélyre.

A hurrikán várhatóan elhalad majd Florida partjai mellett, a félszigettől nagyobb távolságra - jelentette az amerikai Országos Hurrikán Központ. A szakemberek és a politikusok azonban arra figyelmeztetik a floridaiakat, hogy a vihar - bár nem közvetlenül sújtja őket - veszélyes, mert 2-3 méter magasra is felkorbácsolhatja a part menti vizeket.

Az Egyesült Államok katasztrófa-elhárítási hivatala már elsősorban Észak-és Dél-Karolinára összpontosítja figyelmét és erőforrásait.

Hozzászólások