„Egy állat, amit fel kell áldozni” – újabb részletek derültek ki a Hasogdzsi-gyilkosságról

„Egy állat, amit fel kell áldozni” – újabb részletek derültek ki a Hasogdzsi-gyilkosságról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Újabb részleteket hozott nyilvánosságra egy török újság abból a hangfelvételből, amely a szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásakor készült hazája isztambuli konzulátusán.

A korábban a szaúdi vezetéssel jó viszonyt ápoló, később annak hangos kritikusává váló, 2017-ben az Egyesült Államokba költözött Dzsamál Hasogdzsit tavaly október 2-án látták utoljára, amikor megjelent a konzulátuson. Török menyasszonyával érkezett, a házasságukhoz szükséges dokumentumokat akarta beszerezni, de soha többé nem hagyta el az épületet.

Arról, hogy a konzulátuson állítólag hangfelvétel készült arról, ahogy végeznek Hasogdzsival, először a CNN-nek beszélt egy névtelenséget kérő forrás még tavaly decemberben. Azóta a szövegből újabb és újabb részletek kerültek nyilvánosságra, most a török Sabah napilap tett közzé eddig nem ismert információkat – olvasható a BBC hírportálján.

A lap szerint – derül ki a Sky News szemléjéből – a hangfelvétel arról tanúskodik, hogy Hasogdzsi önként ment be a konzulátus épületébe, a benti helyzet azonban hamar gyanús lett neki, ezért távozni akart, erre a karjánál fogva rángatták vissza. Ezt követően a szaúdi hírszerzés egyik magas rangú vezetője és a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán testőre azt közölte vele, hogy vissza kell térnie Rijádba, mert a nemzetközi rendőri szervezet, az Interpol erre adott utasítást. Az újságíró erre állítólag azt válaszolta, hogy ilyesmiről szó sem lehet, mert nincs ellene folyamatban lévő eljárás, a menyasszonya pedig odakinn vár rá.

Később állítólag arra akarták rávenni, hogy írjon levelet a fiának, amelyben elmagyarázza, hogy nem kell érte aggódnia akkor sem, ha egy ideig nem hallana felőle. Erre Hasogdzsi nem volt hajlandó.

A leirat szerint azután elkábították. Az utolsó szavaival a török lap cikke szerint arra kérte a fogva tartóit, hogy ne takarják el a száját, mert asztmás, így nem kap majd levegőt. Miután elvesztette az eszméletét – derül ki az állítólagos felvételből – egy zsákot húztak a fejére, majd megfojtották és nagyjából harminc perc alatt feldarabolták.

A Sabah szerint az is hallható a felvételen, hogy a Hasogdzsit foglyul ejtő és meggyilkoló különítmény egyik tagja, egy igazságügyi orvos szakértő azt mondja az újságíróról, mielőtt megérkezett, hogy

egy állat, amit fel kell áldozni.

És arról is beszélt, hogy korábban mindig csak hosszabb ideje meghalt emberek testével dolgozott, de boldogulni fog egy még meleg hullával is. Hozzátette azt is: „Általában zenét hallgatok boncoláskor. Közben kávézom és cigarettázok. Miután feldaraboltam, műanyag zsákokba csomagoljátok, bőröndökbe rakjátok és kiviszitek.”

Szaúd-Arábia először tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz, majd változtatott a hivatalos álláspontján, és azt közölte: az újságíró dulakodás közben vesztette életét. Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsival előre kitervelt módon végeztek. Korábban az amerikai szenátus hozott határozatot a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA információi alapján, hogy a gyilkosságban Mohamed bin Szalmánnak is szerepe van, később az ENSZ e szerep kivizsgálását sürgette, mondván: hitelt érdemlő bizonyítékok vannak a közreműködésére.

Hozzászólások