Egyelőre nem jár börtön a házasságon kívüli szexért Indonéziában

Egyelőre nem jár börtön a házasságon kívüli szexért Indonéziában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

De csak addig, amíg az elnök kérésére át nem gondolják az erről szóló törvényjavaslatot.

A hazai és nemzetközi tiltakozás hatására az indonéz elnök elhalasztotta a szavazást arról a törvényjavaslatról, amely büntethetővé tette volna a házasságon kívüli szexet, sőt még az együttélést is. Joko Widodo elismerte, hogy a szöveget még jobban át kell gondolni, és figyelembe vette azt is, hogy a tervezet ellen indított petíciót már több mint félmillióan írták alá – írta a BBC.

A törvényjavaslat szövege szerint a házasságon kívüli szexért egyéves börtön járna, de csak akkor kerülne bíróság elé az ügy, ha az esetet valamelyik résztvevő házastársa, gyereke vagy szülője jelentette a rendőrségen. Az iszlám vallású országban szigorúan szabályoznák a házasság előtti együttélést is, ezért hat hónapra lehetne rácsok mögé kerülni.

Az abortuszért kiszabható börtönbüntetés négy évre emelnék, kivételt csak a nemi erőszak vagy orvosi vészhelyzet jelentene.

A javaslat szerint büntetnék az elnök, az alelnök, az állami intézmények és jelképek – mint például a nemzeti lobogó vagy a himnusz – megsértését is.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet is tiltakozott a törvényjavaslat ellen, mely szerintük sérti a nők, a vallási és szexuális kisebbségek jogait, valamint a szólásszabadságot is. Az ausztrál kormány pedig arra figyelmeztette az Indonéziába – főleg Bali szigetére – készülő turistákat, hogy jobban figyeljenek oda viselkedésükre, mert könnyen börtönbe kerülhetnek.

(Címlapképünk illusztráció.)

Hozzászólások