Kilép a politikából az Ibiza-videóba belebukott Strache

Kilép a politikából az Ibiza-videóba belebukott Strache

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem várta meg, míg esetleg kizárják a pártjából.

Befejezi politikai karrierjét Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, akinek videóbotránya miatt bomlott fel az előző kormánykoalíció.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke sajtótájékoztatón jelentette be kedden, hogy felfüggeszti párttagságát, és egyebek mellett a családja védelme érdekében nem vállal többé politikai hivatalt. Lépését azzal is indokolta, hogy így kívánja elhárítani a pártot fenyegető további károkat és az esetleges belső szakadásokat.

Strache röviddel az FPÖ vezetőségének tanácskozása előtt tette meg bejelentését; az ülésen felvetődhetett volna a kizárása is.

A vasárnapi előrehozott választáson az Osztrák Szabadságpárt 17,3 százalékot szerzett, és ezzel a párt jelentősen, csaknem 10 százalékponttal meggyengült a 2017-es választásokhoz képest.

Strache – 14 év elnökség után – májusban volt kénytelen lemondani az FPÖ vezető tisztségéről, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált titokban, megrendezett körülmények között készített felvétel. Ezen Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.

A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ kormánykoalíciója, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott.

Hozzászólások