Amerikai üzenet a törököknek: "A NATO-ban nincs helyük orosz fegyverrendszereknek"

Amerikai üzenet a törököknek: "A NATO-ban nincs helyük orosz fegyverrendszereknek"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Egyesült Államok szankciókat helyezett kilátásba Törökországgal szemben.

A NATO-ban nincs helyük orosz fegyverrendszereknek, és Törökország szankciókat kockáztat vásárlásukkal

– jelentette ki Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap.

A CBS-nek adott interjúban kijelentette: "a NATO-ban nincs helye Sz-400-as rakétáknak és nincs helyük jelentős orosz fegyvervásárlásoknak". Hozzátette, hogy Donald Trump amerikai elnök ezt világosan közölni fogja Recep Tayyip Erdogan török államfővel, aki a héten Washington vendége lesz.

A négy rakéta alrendszerből álló Sz-400-as orosz légvédelmi rakétarendszert még az 1990-es években fejlesztettek ki. Törökország ilyenek megvásárlásáról kötött szerződést Moszkvával, és júliusban megkapta az első szállítmányt, de még nem aktiválta a rendszert.

Washington már korábban is nehezményezte az ügyletet és válaszul befagyasztotta Ankara részvételét az amerikai F-35-ös harcirepülő-programban, vagyis nem ad el a törököknek F-35-ös vadászbombázókat. Az F-35-ös jelenleg a világ egyik legmodernebb vadászgépe, és az amerikai kormányzat amiatt aggódik, hogy a bombázóval kapcsolatos érzékeny információk az orosz hírszerzéshez kerülhetnek.

A török elnököt várhatóan csütörtökön fogadja a Fehér Házban Donald Trump amerikai elnök.

Robert O'Brien a vasárnapi interjúban kifejtette: Trump közölni fogja a török elnökkel, hogy országa szankciókat kockáztat, ha nem szabadul meg az oroszok gyártotta fegyverrendszertől.

E szankciókat a kongresszusban elsöprő kétpárti többséggel fogják megszavazni és Törökország megérzi a büntető intézkedések hatását

– fogalmazott O'Brien. Egyúttal leszögezte azt is, Washington mindent megtesz azért, hogy Törökország továbbra is a szövetségese maradjon. "Törökország a NATO tagja és rendkívül fontos szerepet játszik. Elvesztése nem lenne jó sem Európának, sem az Egyesült Államoknak" – fűzte hozzá az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter a múlt hónapban arról beszélt, hogy Törökország "rossz irányba halad", és Ankara "egyre inkább Oroszország, semmint a Nyugat vonzáskörzetébe sodródik".

Hozzászólások