Már Sydney-t fenyegeti a bozóttűz, szükségállapotot rendeltek el

Már Sydney-t fenyegeti a bozóttűz, szükségállapotot rendeltek el

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem tudják megfékezni a bozóttüzeket Ausztráliában, már a fővárosban élők is veszélyben vannak.

Szükségállapotot rendeltek el Ausztrália legnépesebb államában az egyre csak terjedő bozóttüzek és a rendkívüli hőség miatt.

Új-Dél-Walesben 2 hónapon belül ez már a második alkalom, hogy rendkívüli intézkedéseket kell bevezetni. Jelenleg nagyjából száz helyen ég a bozót, miközben 40 foknál is melegebb van. A tüzek már a fővárost, Sydney-t fenyegetik, ezért is döntöttek a 7 napos szükségállapot elrendeléséről.

Az elkövetkező napokban a legnagyobb gondot a szélsőséges szélviszonyok és a rendkívül magas hőmérséklet miatti kiszámíthatatlanság fogja jelenteni – idézte az MTI Glady Berejikliant, Új-Dél-Wales miniszterelnökét.

Ausztrália keleti részén október közepe óta tombolnak bozót- és erdőtüzek. Új-Dél-Walesben 2,7 millió hektárnyi erdőterület égett ki, több mint hétszáz lakóház, kétezer kormányzati és gazdasági építmény semmisült meg.

A tüzek miatt Sydney-ben szinte elviselhetetlen a levegő: a szmog olyan sűrű, hogy a házakban működésbe léptek a füstérzékelők.

(Borítókép: Bozóttűzre hord vizet egy helikopter egy benzinkút közelében, az Új-Dél-Wales állambeli Tahmoor településnél. Forrás: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins MTI/EPA/AAP/Dean Lewins)

Hozzászólások