Lengyelország: megszavazták a bíróságokról szóló törvények módosításait

Lengyelország: megszavazták a bíróságokról szóló törvények módosításait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ellenzék és az Európai Bizottság is kritizálta az új törvényt.

Heves viták után a lengyel szejm péntek este megszavazta a bíróságokról szóló törvények módosítását.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) által múlt héten előterjesztett változások fegyelmi intézkedéseket tesznek lehetővé az olyan bírák esetében, akik nyilvánosan megkérdőjelezik egy másik bíró kinevezését, illetve akik "a bíróságok és a bírák függetlenségével összeegyezhetetlen közéleti tevékenységet" folytatnak. Megváltoztatják a legfelsőbb bírósági elnök megválasztási eljárását is.

A több mint húsz törvénymódosítást tartalmazó tervezet mellett a 460 fős szejmben a PiS 233 jelenlévő képviselője szavazott, 205 ellenzéki képviselő ellenezte ezt. A szélsőjobboldali és az újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) 10 jelenlévő tagja tartózkodott a szavazástól.

Ellenzéki képviselők szerint a változások alkotmányellenesek, nem felelnek meg az uniós jognak, céljuk pedig az, hogy a bíróságok "függővé váljanak a jelenlegi politikai hatalomtól". Korábban például több lengyelországi városban is tüntetéseket szerveztek, jogászok, művészek, ellenzéki politikusok és polgári aktivisták csoportjai tiltakoztak a lengyel igazságügyi reform ellen.

Az előterjesztők szerint viszont a módosítások megakadályozzák, hogy a lengyel igazságügy "anarchikussá váljon" azáltal, hogy egyes bírák kétségbe vonják az államfő által kinevezett bírák státuszát. Az új előírásokkal a PiS arra reagált, hogy december elején a lengyel legfelsőbb bíróság egyik kamarája az Európai Bíróság egyik korábbi döntésére hivatkozva megkérdőjelezte egy másik kamara – az új fegyelmi kamara – függetlenségét és létjogosultságát.

A parlamenti alsóházi szavazás után az előírások még a felsőház és az államfő jóváhagyására várnak.

Pénteken közzétett levélben az Európai Bizottság cseh alelnöke, Vera Jourová arra szólította fel a vezető lengyel politikusokat: a módosítási tervezetet egyeztessék a Velencei Bizottsággal, addig függesszék fel az erre vonatkozó törvényhozást.

Korábban több lengyelországi városban is tüntetéseket szerveztek,  jogászok, művészek, ellenzéki politikusok és polgári aktivisták csoportjai tiltakoztak a lengyel igazságügyi reform ellen.

Hozzászólások