A WHO világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus-járványt

A WHO világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus-járványt

Utolsó frissítés:

Gécs Dániel Szerző:

Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?

A világszervezet hivatalosan is pandémiaként kezeli a december óta tartó koronavírus-járványt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán világjárvánnyá minősítette a kínai Vuhan városából indult koronavírus-járványt – írja a BBC.

Pandémiát egy fertőző betegség okozta járvány idején hirdet ki az illetékes hatóság, akkor, amikor egy kór egy vagy több kontinens polgárait megfertőzi.

A koronavírus pandémiaként való kezelése igazából nem meglepő, a WHO főigazgatója már kedden arról számolt be, hogy az új típusú koronavírus-fertőzés (COVID-19) több kontinensre kiterjedő világjárvánnyá válhat.

Ugyanakkor ez lenne az első pandémia, amelyet ellenőrzés alatt lehetne tartani

– hangsúlyozta korábbi felszólalásakor Tedros Adhamon Gebreyesus.

A főigazgató most azt is megosztotta, hogy a járvány pandémiává nyilvánítása nem változtat a WHO programján,

és az érintett országoknak sem kell új protokollt alkalmazniuk.

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz szerint most az a feladatunk, hogy vigyázzunk egymásra, a kórházak álljanak készenlétben, és hangsúlyozzuk, hogyan előzhető meg a kór.

A főigazgató megismételte, hogy több ország sikerrel védekezett a koronavírus ellen, amit több adat is igazol: a Kínából jelentett nagyjából 80 ezer fertőzött több mint 70 százaléka meggyógyult, őket már haza is engedték a kórházakból. Olaszországban és Spanyolországban viszont folyamatosan romlik a helyzet, Magyarországon néhány órája pedig vészhelyzetet rendelt el a kormány. (Ennek lényegét ebben a cikkünkben foglaltuk össze.)

Az új típusú koronavírus mostanra több mint 121 ezer embert fertőzött meg világszerte, a halálos áldozatok száma 4400-hoz közelít.

Hozzászólások