szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Romániában egy nap alatt csaknem 700 új fertőzöttet találtak.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Magyarországon szombatra 6 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4229 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Két idős beteg hunyt el pénteken 24 óra alatt a kormányzati tájékoztatási oldal szerint, de Kásler Miklós miniszter szerint a járvány második hullámának határára érkeztünk.

A szomszédos országokban súlyosabb a helyzet, az érkező adatok alapján szinte mindenhol aktivizálódott a fertőzés.

Horvátországban rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstáb szombati közleményéből. Pénteken 140 ember betegedett meg, amivel 3672-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma (jelenleg 1088 az aktív, vagyis jelenleg is fertőző beteg). Egy ember meghalt, így a járvány halálos áldozatainak száma 118-ra nőtt. A betegek közül 124-en vannak kórházban, közülük hárman lélegeztetőgépen.

Pénteken hozott intézkedések után a nem uniós állampolgárok szigorúbb feltételek mellett léphetnek be az országba: 14 napos karanténba kell vonulniuk, PCR-teszt elvégzése esetén elég az egy hét. Az üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt érkezők kivételt képeznek. A rendelet nem vonatkozik az áruforgalomra, sem azokra, akik átutaznak az országon. Az uniós állampolgároknak továbbra is regisztrálniuk kell, és meg kell adniuk adataikat a határon. Hétfőtől kötelező lesz maszkot viselni az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben.

Szlovéniában a kabinet által közzétett legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában az előző napi kétszeresével, 34 újabb esettel 1827-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet ugyanakkor nem regisztráltak Szlovéniában, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 16-an vannak kórházban, közülük senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

Romániában megközelítette a hétszázat az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma, ami esetszám-rekordot jelentett. A járvány terjedési ritmusa már a héten meghaladta az áprilisi első tetőzéskor feljegyzett szintet: most már minden nap megdől az ismert aktív koronavírus-fertőzöttek rekordja is. Szombaton 8794 aktív fertőzöttről tudtak a közegészségügyi hatóságok.

Az utóbbi napon az utóbbi hét napi átlagánál több, 24 beteg hunyt el, ezzel 1871-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma. A stratégiai kommunikációs törzs először közölte, hogy a járvány kezdete óta 493 585 embert teszteltek le. Az elvégzett vizsgálatok száma - az utóbbi napon kiértékelt 14 610 teszttel - 838 953-ra emelkedett.

Szerbiában péntekről szombatra 17 342-ről 17 728-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Pénteken minden korábbinál több, 18 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 370-re nőtt. Pénteken egyébként ismét elszabadultak az indulatok a szerb fővárosban, több százan próbáltak meg betörni a parlament épületébe, de a rendőrség megakadályozta ebben őket. Hetven embert őrizetbe vettek, többen megsérültek. A tiltakozások azért alakultak ki, mert a főként fiatal tüntetők szerint az ország vezetői nem megfelelően kezelik a koronavírus-járványt, és nem az emberek egészségét, hanem a hatalom központosítását tartja szem előtt.

Ausztria pár napja megkettőzte az ellenőrzést a keleti határokon, kiemelt figyelmet fordítva a Balkánról érkezőkre és a buszokra. Az országban pénteken 92 új esetet regisztráltak, ami nem kiugró a korábbi napokhoz képest.

Szlovákiában egy napra, szombat délután három óráig visszaállították az ellenőrzést a szárazföldi határokon, hogy kiszűrjék a koronavírussal fertőzötteket. A fertőzöttek száma szerdán ugrott meg hirtelen, egy nap alatt 53 új beteget regisztráltak, ami utoljára a járvány tetőzésekor fordult elő.

Ukrajnában péntekre 819-cel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, ami csekély mértékű növekedést jelent az egy nappal korábbi 810 új fertőzötthöz képest - közölte Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter. A worodometers oldal szerint pedig az elmúlt 24 órában 800 új eset volt Ukrajnában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Moszkva szerint túl durva volt, ahogy a fehérorosz rendőrök elbántak az orosz újságírókkal

Moszkva szerint túl durva volt, ahogy a fehérorosz rendőrök elbántak az orosz újságírókkal

A bérharc eldőlt, de a Postát így is szorongatja a pénzhiány, no meg a digitalizáció

A bérharc eldőlt, de a Postát így is szorongatja a pénzhiány, no meg a digitalizáció

Rendkívüli mértékben zuhan a koraszülöttek száma a koronavírus-járvány miatt

Rendkívüli mértékben zuhan a koraszülöttek száma a koronavírus-járvány miatt