Már nyilvánosan is Putyin segítségét kéri Lukasenka

Már nyilvánosan is Putyin segítségét kéri Lukasenka

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal akar tárgyalni Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

"Szükség van arra, hogy kapcsolatba lépjek Vlagyimir Putyinnal, mert a tüntetéshullám már nem csak Fehéroroszország számára jelent fenyegetést" - fogalmazott szombaton Minszkben Lukasenka. Szavait egyes elemzők ugy értékelték, hogy Lukasenka Putyinhoz fordul segítségért.

A BeLta fehérorosz hírügynökség által idézett nyilatkozatában Lukasenka egyúttal kijelentette: 2004-es, ukrajnai "narancsos forradalomhoz" hasonló események zajlanak Fehéroroszországban.

Frissítés: Azóta orosz hírforrások a BeLta fehérorosz hírügynökségre, illetve a fehérorosz kormány sajtószolgálatára hivatkozva közölték, hogy telefonon már meg is vitatta a két elnök a fehéroroszországi helyzetet. Arról egyelőre nem szólnak a beszámolók, jutottak-e bármilyen konkrétumra a megbeszélés során.

Fehéroroszországban napok óta tömeges tüntetések zajlanak a vasárnap tartott elnökválasztás eredményei elleni tiltakozásul, a hatóságok országszerte eddig mintegy 7 ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg.

Aggódás és az USA

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint a fehérorosz elnökválasztás utáni helyzet kezeléséhez nemzetközi szolidaritásra van szükség, és ebben fontos Washington szerepe is. Morawiecki szombaton Varsóban Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel tárgyalt, mely során megerősítette azt álláspontját, amely szerint Fehéroroszországban meg kell ismételni az elnökválasztást, nemzetközi megfigyelők részvételével.

Azzal kapcsolatban, hogy a Morawiecki által előző nap a szejmben ismertetett, a fehéroroszországi politikai üldözöttek támogatását célzó ötpontos programban egy lengyel-amerikai alapról is szó esett, a szóvivő úgyfoglalt állást: a fehérorosz helyzet megoldásában Washington is érdekelt, hiszen "geopolitikai kérdésről" van szó, amely hatással van az Egyesült Államokra is.

Az észt, a litván és a lett miniszterelnök ugyancsak "új, szabad és tisztességes" választások kiírására szólította fel a fehérorosz vezetést. A Saulius Skvernelis litván, Jüri Ratas észt és Krisjanis Karins lett miniszterelnök által észtországi megbeszéléseiket követően kiadott közlemény egyúttal előírná a nemzetközi megfigyelők részvételét az új választásokon, önmérsékeltre szólítja fel a fehérorosz hatóságokat, és a kormányellenes tüntetők szabadon bocsátását követeli.

António Guterres ENSZ-főtitkár pedig önmérsékletre és nyugalomra intett mindenkit Fehéroroszországban - közölte szóvivője. Stephane Dujarric szavai szerint az ENSZ vezető diplomatája annak fontosságát hangsúlyozta, hogy minden fehérorosz ember számára biztosítsák polgári és szabadságjogainak gyakorlását, beleértve azt, hogy a törvényeknek megfelelően, békésen fejezhessék ki nézeteiket - hangsúlyozza a kínai hírügynökség által ismertetett nyilatkozat. Guterres felszólította a fehérorosz embereket, hogy párbeszéd útján kezeljék a választások után elszenvedett sérelmeiket, és őrizzék meg a békét az országban.

Látványos ugyanakkor a hallgatás Orbán Viktor és a Fidesz részéről a fehéroroszországi eseményekről: sem gratuláció, sem a jól dokumentált rendőri erőszak elleni kiállás nem született még meg, és ahhoz is négy nap kellett, hogy Szijjártó Péter egy meglehetősen semmitmondó közleményben hangsúlyozza, Magyarország leginkább olyan döntésekben érdekelt, amik “nem lehetetlenítik el Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem.” Arról, hogy Lukasenka valószínűleg csalt, az ellenzék vezére elmenekült az országbólújságírókat vesznek őrizetbe, civileket vernek véresre és lekapcsolják az internetet, nem szólt a külügyminiszter.

Mi sem szeretjük, ha beleszólnak a dolgainkba - fideszes politikusokat kérdeztünk a belarusz helyzetről

Külföldi beavatkozást kiált a tüntetések miatt a belarusz diktátor, akinek Vlagyimir Putyin az elsők közt gratulált minden bizonnyal csalással összehozott győzelméhez. Kísértetiesen emlékeztet a helyzet a kijevi Majdanra, de Oroszország helyzete sem ugyanaz, mint hat évvel ezelőtt.

Hozzászólások