Lukasenka: A tiltakozások hiányosságokat tártak fel a hatalmi szervekben

Lukasenka: A tiltakozások hiányosságokat tártak fel a hatalmi szervekben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fehérorosz Nyomozó Bizottság jelentést készített a fehérorosz elnöknek a választás után történtekről.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette hétfőn, hogy az országban zajló tiltakozó megmozdulások hiányosságokat tártak fel az államigazgatási rendszerben, és le kell vonni belőlük a tanulságokat.

A Szputnyik rádió tudósítása szerint Ivan Noszkjevics, a fehérorosz Nyomozó Bizottság vezetője hétfőn nyújtotta át jelentését Lukasenkának, aki arra kérte őt, hogy tájékoztassa a bűncselekmények felderítéséről, különös tekintettel olyan büntetőjogi ügyekre, amelyeknek nagy társadalmi visszhangjuk volt, és az ő "felügyelete" alatt vannak.

"Nincs mit titkolni, azok a politikai összetűzések és zűrzavarok, amelyek a választások idején és a választások utáni időszakban nálunk zajlottak, több hiányosságot, szabálytalanságokat tártak fel különféle államigazgatási rendszerekben, hatalmi szervekben" – mondta Lukasenka, majd azt firtatta, hogy mindez mit jelent a Nyomozó Bizottság szemszögéből, és milyen tanulságokat kell ebből levonni.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség által is idézett nyilatkozatból nem derül ki, hogy az államfő milyen feltárt hiányosságokra gondol.

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott az elnökválasztás óta rendszeresek a hatodszor is hatalomra került Aljakszandr Lukasenka államfő elleni tömegtüntetések, ezeket a hatóságok brutálisan verték szét. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

A helyi média hétfőn adott hírt arról szemtanúkra hivatkozva, hogy ismeretlenek elrabolták Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagját, és a testület másik két tagjával sem lehet kapcsolatot teremteni.

Szombatra virradóra Lengyelországba menekült Olha Kavalkava, a tanács egyik elnökségi tagja.

Hozzászólások