Ismét lángol a bejrúti robbanás helyszíne

Ismét lángol a bejrúti robbanás helyszíne

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az egy hónappal ezelőtti hatalmas robbanás után újra lángok csaptak fel a libanoni főváros kikötőjében.

Tűz ütött ki csütörtökön a bejrúti kikötő területén, azon a részen, amit az augusztus 4-i hatalmas robbanás miatt még mindig törmelék borít – derül ki az Euronews élő videójából.

Az eset oka még nem ismert.

Az MTI később azt írta, hogy egy raktárban csaptak fel a lángok. A raktár a kikötő vámmentes övezetében található, és olajoshordókat, illetve gumiabroncsokat tárolnak benne. A tűzoltók megkezdték a lángok eloltását, a hadsereg pedig közölte, hogy helikopterekkel segíti erőfeszítéseiket. A helyszínen tartózkodnak a libanoni polgárvédelmi erők is.

A közeli irodaházakban tartózkodó embereket evakuálták. Több környékbeli önként fogta menekülőre.

Azt egyelőre nem tudni, hogy túlmelegedés vagy emberi mulasztás vezetett-e a tűzhöz. Az MTV helyi tévécsatorna értesülése szerint hegesztési munkák miatt kapott lángra a raktár. George Kettaneh, a libanoni vöröskereszt főtitkára szerint nem kell attól tartani, hogy a mostani tüzet robbanás követi. A tisztségviselő úgy tudja, hogy egyelőre senki sem sérült meg.

Bejrútban a múlt hónap elején 2760 tonna ammónium-nitrát robbant fel. Az anyagot, amelyet a leggyakrabban a műtrágya előállításához, valamint a bányarobbantásokhoz használnak, szabálytalanul tárolták. A detonáció ereje a becslések szerint 300 és 700 tonna TNT-egyenérték között lehetett, de volt olyan szakértő, aki 1-2 kilotonnára taksálta – a Hirosimára 1945 augusztusában ledobott atombomba 15 kilotonnás volt.

A katasztrófa legalább 190 ember életét követelte, hatezernél többen sérültek meg. A robbanásban számos épület megsemmisült, a becslések szerint 300 ezer ember veszítette el az otthonát.

Libanon éveken át puskaporos hordón élte az életét

A Bejrút szívét letaroló, borzalmas erejű robbanás az ország politikai és gazdasági összeomlásának tragikus bizonyítéka.

Hozzászólások