A Szputnyik V gyártója felbonthatja a szlovák szerződését

A Szputnyik V gyártója felbonthatja a szlovák szerződését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A héten Zuzana Caputová szlovák államfő nemtetszését fejezte ki az orosz vakcina beszerzése miatt.

A Szputnyik V vakcina gyártója már ma készen áll arra, hogy semmissé tegye a kétmillió oltóanyagról szóló szerződést Szlovákiával – írja a pozsonyi Új Szó a szlovák miniszterelnök Igor Matovic bejegyzése alapján.

A miniszterelnök a posztban arról is tájékoztatott, hogy az orosz gyártó lépését nem követné semmiféle szankció. A bejegyzés szerint Matovic tegnap késő este kapta meg a hivatalos ajánlatot az orosz vakcina gyártójától, amelyben a kialakult helyzettel indokolják a szerződés megszüntetését.

A gyártó jelezte a kormányfőnek, hogy az oltóanyagra 40 másik ország tart igényt.

„Személy szerint teljesen megértem őket. A helyükben engem is kellemetlenül érintene, ha az orvosságom, amely emberi életeket menthet, valaki politikai csatározásra használná fel. Kérem a kollégákat, hogy gyorsan, még ma foglaljanak állást” – idézi a portál Matovicot, aki szerint a szerződéstől való elállás „lenne a legnagyobb hiba, amit csak elkövethetünk”.

PONUKA, KTORÁ SA NEODMIETA Včera neskoro večer som Dostal od výrobců vakcíny Sputnik V oficiálnu ponuku, že v situácii ... Közzétette: Igor Matovic - & nbsp; 2021. március 4., csütörtök

Az oroszok azután nyilvánultak meg, hogy Zuzana Caputová államfő szerdán nemtetszését fejezte ki a Szputnyik V beszerzése miatt; szerinte azt nem lehet diplomáciai sikernek tekinteni a kormány részéről. Az államfő jelezte, hogy nem fogja népszerűsíteni olyan vakcinák tömeges alkalmazását, amelyek nem mentek át az európai uniós regisztrációs eljáráson. Hozzátette, hogy ugyanakkor tiszteletben fogja tartani azoknak a polgároknak az akaratát, akik a Szputnyik V mellett döntenek.

A négypárti szlovák kormánykoalícióban korábban feszültséget keltett, hogy Matovic tulajdonképpen a koalíciós partnerek tudta nélkül állapodott meg az orosz illetékesekkel a Szputnyik V megvásárlásáról.

Az első Szputnyik V szállítmány, 200 ezer adag egyébként hétfőn érkezett meg Kassára. Matovic akkor azt mondta, hogy egy hónapon belül egymillió vakcina érkezésére számítanak, májusban és júniusban pedig a második millió orosz oltóanyagnak is meg kellene érkeznie Szlovákiába.

Az orosz vakcinagyártó mindenesetre március 3-án közelebb került az oltóanyag uniós jóváhagyásához. Csütörtökön közölte ugyanis az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hogy megkezdte a Szputnyik V oltóanyag felülvizsgálati eljárását.

A koronavirus.gov.hu oldalon található adatok szerint Magyarország szintén kétmillió adagot kötött le a Szputnyik V-ből, ennek 16 százaléka, azaz 325 600 adag érkezett meg eddig Magyarországra.

Hozzászólások