Burundiban elengedik a rabok csaknem 40 százalékát a börtönökből

Burundiban elengedik a rabok csaknem 40 százalékát a börtönökből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azok szabadulhatnak, akiket legfeljebb öt év szabadságvesztésre ítéltek. A politikai foglyokat sem engedik szabadon.

A közép-afrikai Burundiban szabadon engedik a rabok csaknem 40 százalékát Evariste Ndayishimiye elnök hétfőn közzétett kegyelmi rendelete alapján.

A rendelet indoklása szerint a börtönök túltelítettségén akarnak enyhíteni több mint 5200 fegyenc szabadlábra helyezésével.

A kínzás eltörléséért síkra szálló egyik katolikus segélyszervezet szerint jelenleg 13 200-an raboskodnak az ország börtöneiben, amelyekben elvileg csak 4100 rab elhelyezésére van hely.

A rendelet szerint a héten azok szabadulhatnak, akiket legfeljebb öt év szabadságvesztésre ítéltek. Kivételt képeznek azok, akik bűnszervezetek tagjai, illetve veszélyeztették az állambiztonságot. Ugyanakkor a szabadlábra kerülők körébe tartoznak a korrupciós bűncselekmények elkövetői azzal, hogy visszafizetik az elsikkasztott összegeket.

A feltételek miatt számos politikai fogvatartottat eleve kizártak a kegyelemből – sérelmezte Pacifique Nininahazwe, a civil társadalom egyik száműzetésben élő képviselője. Hozzátette, hogy szerinte az elnök döntése nem a társadalmi megbékélést szolgálja.

Evariste Ndayishimiye nyugalmazott tábornok a május 20-án rendezett elnökválasztás nyomán került hatalomra Burundiban.

Hozzászólások