Gyújtogattak és összecsaptak a rendőrökkel a tüntetők Berlinben - videó

Gyújtogattak és összecsaptak a rendőrökkel a tüntetők Berlinben - videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A hagyományoknak megfelelően idén is a rendőrség és a tüntetők közötti összecsapásokba torkollottak a berlini május elsejei felvonulások. A tüntetők gyújtogattak, a rendőröket dobálták és több helyen össze is csaptak velük a német fővárosban. Párizsban és Isztambulban is balhé volt.

A német fővárosban május 1-jén húsznál is több gyűlést, tüntetést rendeztek.  A megmozdulásokon nagyjából harmincezren vettek részt. Napközben békésen zajlottak a megmozdulások,a résztvevők a koronavírus-járvány miatti fertőzéshigiéniai szabályokat (maszkviselés, távolságtartás) is betartották. Este viszont az egyik szélsőbaloldali szervetet tüntetése után elszabadult a pokol. A rendőröknek az utolsó tüntetésen, a szélsőbaloldali színtér Forradalmi május 1-jei tüntetés (Revolutionäre 1. Mai-Demo) elnevezésű hagyományos megmozdulásán estek neki - írja az MTI.

Nem csak a baloldal forrongott, de a szélsőjobboldalhoz kötődő járványszkeptikus Querdenker mozgalom is szervezett tüntetést a koronavírus elleni biztonsági intézkedések ellen. Ezen a tüntetésen azonban az előzetes várakozásokkal szemben csak nagyjából 350 ember jelent meg - számolt be a DW.

A rendőrség vasárnap reggeli előzetes összesítése szerint az előző este történt összetűzésekben legalább harminc rendőr megsebesült. A kövekkel, palackokkal dobáló és kukákat borogató, gyújtogató tüntetők közül 240-et vettek őrizetbe. A rendet nagyjából éjfélre, jóval a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás 22 órai kezdete után sikerült helyreállítani.

A fővárosban szombat este kitört erőszak hevessége nem érte el az eddigi legsúlyosabb zavargások idején, 2009-ben és 2010-ben tapasztalt szintet - mondta a berlini rendőrség szóvivője a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak.

Párizsban is voltak összecsapások a rendőrök és a tüntetők között. A szélsőséges Black Bloc mozgalom megmozdulása során kitört balhéról 34 embert vittek el a rendőrök. Többen kirakatokat törtek be, elsősorban bankokét és kukákat gyújtogattak. A rendőrség könnygázt vetett be.

A Törökországban a koronavírus-helyzet miatti gyülekezési tilalom ellenére megrendezett május elsejei felvonulásokról 212 embert vittek el a rendőrök, Ankarában pedig 11 emebert tartóztattak le.

Hozzászólások