Magyar applikáció segít a környezetbarát tisztítószer kiválasztásában

Magyar applikáció segít a környezetbarát tisztítószer kiválasztásában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tudatos Vásárló néven fejlesztett alkalmazást egy magyar cég, ami termékinformációkkal és tippekkel segíti a vásárlót a környezettudatos tisztítószer kiválasztásában.

Új, magyar fejlesztésű appal szeretné felhívni a takarítószerek veszélyeire a figyelmet egy egyesület. A Tudatos Vásárlók Egyesületének alkalmazása egy skálán értékeli a magyar boltokban elérhető tisztítószereket, ezzel listázva őket a környezetre gyakorolt hatásuk sorrendjében.

„Olyan eszközt akartunk a vásárlók kezébe adni, amivel a lehető leggyorsabban hiteles forrásból megtudhatják, melyik termék mennyire biztonságos” – mondta Gulyás Emese, az applikációt létrehozó Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa. Gulyás kiemelte, hogy a tisztítószerek között már elérhetőek olyan készítmények is, amik sokkal kisebb mértékben befolyásolják a környezetet, mint korábbi társaik. Mint mondja, az alkalmazás ezek kiválasztásában szeretne segíteni.

Az app a leggyakrabban használt szereket fedi le: mosószerek, gépi és kézi mosogatószerek, általános tisztítószerek, vécétisztítók és fürdőszobai tisztítók. Gulyás elmondása szerint 2021-ben további termékkörökkel bővítik az adatbázisukat.

Az alkalmazás a fejlesztők szerint könnyen használható: a boltban vonalkód alapján képes azonosítani a terméket, de adatbázisa önállóan is elérhető, ez is ajánl termékeket a vásárlóknak.

Az értékelési skála három színből áll, zöld, sárga és piros kódokkal látja el a termékeket. A jelölések értelmezése adja magát: a zöld értelemszerűen a „jó választást” jelöli, a sárgát „válts zöldebbre” jeligével látták el a fejlesztők, míg a piros színnel „körültekintő használatot” kérnek a felhasználóktól. Az, hogy melyik termék milyen jelölést kapott, több tényezőn is múlik. Az adatbázist összeállítók elemezték a gyártók és forgalmazók által bejelentett egészségi és környezeti hatásokat, valamint a szerek összetevőit és ez alapján hoztak döntést.

Hozzászólások