Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Természetvédelmi Világszövetség arra hívta fel a figyelmet, hogy a kismajmokat posztoló tudósok miatt az emberek házi kedvencnek akarhatják tartani a veszélyeztetett fajokat.

Aláássa a fajok megőrzésére tett erőfeszítéseket, hogy kutatók csimpánzokkal, orangutánokkal és más főemlősökkel készített fotókat posztolnak a közösségi médiában. A fotók ugyanis, ha akaratlanul is, de hatással vannak a veszélyeztetett fajok illegális kereskedelmére – közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a The Guardiannel.

A szervezet kifejezetten arra kéri a tudósokat, kutatókat és televíziósokat, hogy ne osszanak meg magukról olyan fotókat, amelyeken aranyos kismajmokat ölelgetnek, azok hatására ugyanis a nagyközönség is hasonló élményekre vágyhat. De oda is vezethet, hogy mind több majom eshet az illegális házikedvenc-kereskedelem áldozatául.

Laëtitia Maréchal, a Lincolni Egyetem munkatársa szerint, ha az emberek azt látják a tévében, hogy egy műsorvezető főemlőst simogat, maguk is szeretnék, ha erre lehetőségük volna. „Nem az a célunk, hogy ujjal mutogassunk az emberekre, hanem hogy felhívjuk a figyelmet a következményekre” – magyarázta.

Egy makákókutató például arról számolt be, hogy egy-egy poszt vagy cikk után, amelyben valaki ilyen majmokkal pózol, sokan megkérdezik tőle, hol szerezhetnének maguknak hasonló kis kedvencet.

De nemcsak a főemlősöket veszélyeztetik az efféle posztok vagy bejátszások. Costa Ricán például betiltották a szelfizést a vadállatokkal, abban a reményben, hogy sikerül megóvni az ott élő lajhárokat, sok példányt ugyanis – illegálisan – arra használnak, hogy turisták fotózkodhassanak velük, pénzért.

Hozzászólások