szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Andok múmiáinak vizsgálata arról tanúskodik, hogy Észak-Chile őslakosai krónikus arzénmérgezésben szenvedtek, a kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány a Journal of Archaeological Science című régészeti folyóiratban látott napvilágot.

 

Az Atacama-sivatag Cendes-óceán menti részén telepedett le hétezer éve egy halászközösség, a Chinchorro-kultúra népe, amely jóval az óegyiptomiak előtt honosította meg a halottak mumifikálását. Az Universidad de Taracapa kutatói Bernardo Arriaza antropológussal az élen azt vizsgálták, hogy a térség legkorábbi lakosai is krónikus arzénmérgezésben szenvedtek-e. A tudósok az Andokban talált 45 múmia hajmintáit elemezték: a holttestek közül a legrégebbi majd hétezer éves, a legfiatalabb pedig alig 600.

A vegyi elemzés előtt a mintákat a kutatók deionizált vízzel tisztították meg, majd lézersugarakkal "bombázták", hogy "meghámozzák" a hajszálakat, végül tömegspektroszkópiának vetették alá.

A vizsgálat tanúsága szerint a múmiák majd harmada (31 százaléka) egyértelműen arzénmérgezésben szenvedett, de a többieknél is jelentkezhetett valamilyen egészségkárosodás. A krónikus arzénmérgezés koraszülést, halvaszülést eredményez, növeli a gyermekhalandóságot, s az olyan veleszületett rendellenességek előfordulásának gyakoriságát, mint a nyitott gerinc, vagy a farkastorok. Daganatos megbetegedéseket, bőrelváltozásokat vált ki, és a tünetek közé tartozik az alacsony növés is.

"A térség ókori lakosait, ahogy jelenkori népességét is ugyanaz a láthatatlan gyilkos, a színtelen, szagtalan, íztelen arzén fenyegetette" - hangsúlyozzák a chilei kutatók.

Az arzén színtelen, íztelen, szagtalan méreg, amely a vizeket és a talajt szennyezi a világ számos pontján, így az Atacama-sivatagban, a Csendes-óceán menti részen. Napjainkban a régióban a természetes vizek némelyikében az arzénszint százszorosan meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által literenként ajánlott 10 mikrogrammos felső határt - olvasható a USA Today (http://usatoday.com ) című amerikai napilap honlapján.
hvg.hu Tech

Nem válaszol a homokba fulladt Mars-járó

Annak ellenére, hogy az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA többször is megpróbálta felvenni a kapcsolatot a Spirit roverrel, vagyis Mars-járóval, nem sikerült kontaktust teremteni a robottal - írja a Discovery News.

MTI Tech

Mobil 3D-s képernyőt fejlesztettek ki

A japán Sharp elektronikai konszern bemutatta speciális szemüveg nélkül is háromdimenziós képet mutató, nagy fényerejű monitorját. A technológia hátulütője, hogy egyelőre csak kisméretű, legfeljebb 7,5 cm átlójú monitoroknál alkalmazható, és csak meghatározott távolságról, 30 centiméterről nézve mutat három dimenziós képet.

hvg.hu Tech

Hatalmas dögevőt találtak a tenger mélyén

Egy tengeralattjáró oldalára tapadt rá az a mélytengeri élőlény, amely az ászkarákok (Isopoda) rendjébe tartozik, és amelyről a tudósok úgy vélik, hogy a Bathynomus giganteus egyik példánya lehet - erről a Discovery News számolt be.

hvg.hu Tech

Gyalogkakukkszerű dinót fedeztek fel

Egy újonnan felfedezett dinoszaurusz a futókakukk, illeve gyalogkakukk becenevet kapta, miután hosszú lábaival nagyon gyorsan tudott közlekedni - írja az amerikai National Geographic tudományos hírekkel foglalkozó weboldala.

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik az igazi gazdasági válság

A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik az igazi gazdasági válság

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz