szerző:
MTI

Tervek készülnek a Békés megyét átszelő főutak elkerülő szakaszainak megvalósíthatóságáról a Közlekedés Operatív Program 387,5 millió forint támogatásával. A tanulmány egyik kiemelt programja az M-44-es gyorsforgalmi út Békéscsabát és Gyulát délről elkerülő nyomvonala, valamint a 46-os és a 47-es főutak mezőberényi elkerülése - jelentette be sajtótájékoztatón Farkas Zoltán a Békés Megyei Önkormányzat elnöke.

A Békés Megyei Önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a tanulmányt elkészítő pályázót. A tervezésről szóló szerződést a felek szerdán délután írták alá a nyertes konzorciummal, melynek vezető tagja a Roden Mérnöki Iroda - mondta Farkas Zoltán. A projekt megvalósítására az önkormányzat száz százalékos támogatás-intenzitás mellett nyerte el a 387,5 millió forintot a Közlekedési Operatív Program keretéből. A tanulmány alternatívákat készít az elkerülő utak nyomvonalairól, környezeti, társadalmi és gazdasági hatásairól. Kiemelt cél az elkerülő utak autópályákhoz legyenek csatlakoztathatóak később épülő, vagy már meglévő autóutakhoz és autópályákhoz  - magyarázta az elnök. 

Farkas Zoltán kiemelte: megvalósíthatósági tanulmány kilenc hónap alatt készül el, ezt követően kezdődhet el a Békés megyei elkerülő utak engedélyes építési tervezése a NIF Zrt. keretén belül, a kész dokumentumokkal lehet majd a kivitelezéshez hazai és EU támogatásokra pályázni. A elnök kiemelte az M-44-es gyorsforgalmi út Békéscsabát és Gyulát délről elkerülő szakaszát, ami a megye egésze számára fontos, a nyomvonal a román határig halad, csatlakoztatható lesz a romániai autópályákat összekötő Arad-Nagyvárad közötti gyorsforgalmi útra, ami a határtól 19 kilométerre halad el.

A 46-os és a 47-es főutak elkerülő szakaszainak tervezése érinti Mezőberényt, ahol a két fő út találkozik, valamint elkészül a hatástanulmány a 46-os főút Békést, Dobozt, Sarkadot érintően.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Megint kitaláltak valamit a traffipaxok ellen

Megint kitaláltak valamit a traffipaxok ellen

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

Lángok a Kossuth térnél: máglyát gyújtottak a tüntetők

Lángok a Kossuth térnél: máglyát gyújtottak a tüntetők

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma