szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öt hónappal a fővárosi körgyűrű fizetőssé tétele után végre táblákkal is jelölik az M1-M7-es bevezetőn, hogy honnan következik fizetős útszakasz – közölte a fizetőssé tétel ellen korábban tiltakozó budaörsi polgármester, aki szerint viszont a táblák olyan kicsik, hogy alig lehet őket észrevenni.

Táblákat helyeztek ki az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszára, amelyek 5 hónap elmúltával végre időben jelzik, hogy fizetős útszakasz következik – írja közleményében a budaörsi polgármester. Wittinghof Tamás egy hónappal ezelőtt adott ki közleményt arról, hogy az említett bevezető szakaszon csapdába csalják a gyanútlan autósokat, hiszen a  kormányrendelet szerint a budapesti városhatár előtt fizetőssé válik az autópálya, amelyre semmilyen tábla nem figyelmeztet. Akkor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya néhány órán belül kiadott egy cáfolatot, „Nincs csapda az Egér úton” címmel, idézi most fel Wittinghof, aki szerint úgy tűnik, a szaktárca mégis belátta az igazunkat, mivel a napokban több új táblát helyeztek ki a kifogásolt szakaszokon, bár a polgármester szerint olyan kicsiket, hogy alig lehet őket észrevenni.

©

Wittinghof azt írja, hogy az idén bevezetett megyei matricák nem a szóban forgó megye határa előtti utolsó, hanem a határt követő első lehajtóig érvényesek, mivel azonban fővárosi matrica nincs, vagyis Budapesten belül elvben nem fizetősek az utak, a díjmentességnek a megyehatár utáni első lehajtóig kellene tartania. Ám az M1-M7-es autópálya esetében ez nem így van, és már az Egér úttól fizetni kell, ráadásul egy olyan szakaszon, amelyet nem is az autópálya-kezelő tart fent, hanem a fővárosi önkormányzat tulajdona, bevezető út minősítéssel. Szerinte a táblák kihelyezésével a fő probléma azonban nem oldódott meg: továbbra is kell Pest megyei matricát venniük azoknak, akik csak a fővárosban használják az autópálya bevezető szakaszát, és a határt követő első lehetséges alkalommal, a budaörsi benzinkútnál lehajtanak.

Ezért a polgármester továbbra is azt követeli, hogy a budaörsi benzinkútig lehessen ingyenesen használni az M1-M7-es autópályát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!