szerző:
hvg.hu

Nem volt még olyan tanév, amelyik ne indult volna jelentős közlekedési káosszal. Pedig mindez könnyen megelőzhető lenne, csupán néhány dologra kellene odafigyelnünk.

A nyári hétköznapok után az iskolakezdés minden évben komoly közlekedési káoszt hoz magával. A forgalom belassul, az utakon torlódás alakul ki, a dolog vége pedig jobb esetben csak az idegeskedés, rosszabb esetben pedig valamilyen baleset. Pedig ha valamikor, akkor épp a tanév ideje alatt kellene még a szokásosnál is jobban figyelni, hogy sehol se történjen baj. Éppen ezért összeszedtünk 5 dolgot, amivel enyhíteni lehetne a közlekedési káoszon, és csökkenteni lehetne a balesetek számát is.

1. Tegyük le az autót

A közlekedési káosz elkerülésének egyik igen könnyű módja, ha letesszük az autót. (Persze csak akkor, ha erre lehetőségünk van.) A legtöbb szülő ugyanis az iskola bejáratánál szeretné kitenni a gyerekét – ez viszont több száz diákot és jó eséllyel ugyanennyi autót jelent, ami érthető módon igencsak komoly torlódást okoz a környező utcákban (is).

Éppen ezért az autózás helyett érdemes lehet inkább a tömegközlekedést választani, esetleg kerékpárra ülni, így jó eséllyel hamarabb érünk majd el az iskolához.

©

2. Oszd meg és uralkodj

A közlekedési káosz megelőzésének egy másik, igen hatásos módja, ha a szülők összedolgoznak. Könnyen lehet ugyanis, hogy a gyerek osztályából (vagy akár az iskolából) egy másik gyerek családja a közelünkben él. Ilyenkor a legcélravezetőbb az, ha a szülők összebeszélnek, hogy az adott napon/héten/hónapban ki vigye el a gyerekeket az iskolába. Ez kevesebb autót jelent (legalábbis az iskola környékén), a gyereknek pedig jó időtöltés lehet, ha egy barátjával együtt utazhat reggelente.

3. Induljunk hamarabb

Ha már mindenképpen autóval kell mennünk, érdemes a szokásosnál korábban elindulni otthonról. Tévedés azt gondolni, hogy 10-15 perccel korábbi indulás nem sokat számít, azt pedig végképp, hogy egy esetleges késést be lehetne hozni. A rohanásnak ráadásul könnyen baleset lehet a vége, így a korai elindulást és időben érkezést akár még forintosítani is lehetne.

©

4. Óvatosan az iskolák környékén (is)!

Ha sikerült a kocsival valahogy eljutni az iskoláig, a környékén fokozott óvatossággal vezessünk. És nemcsak azért, mert erre a tábla is figyelmeztet: a gyerek néhány nappal korábban még élvezték a nyári szünetet, így nem biztos, hogy az úttestre figyelnek majd, amikor lelépnek a járdáról. Az iskola közvetlen közelében ráadásul az is előfordulhat, hogy a gyerek valamit a kocsiban felejt, így azért még visszarohan a járműhöz.

5. Ne idegeskedjünk

Valószínűleg ezt a legnehezebb betartani, pláne akkor, ha késésben van az ember. Ettől függetlenül muszáj higgadtnak maradni, mert valószínűleg nem mi lennénk az egyetlenek, aki az úton stresszel. Márpedig ha nyugodtabbak vagyunk, és tisztább fejjel tudunk gondolkodni, akkor a veszélyhelyzetet is hamarabb felismerjük – így talán ki is tudjuk védeni azt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Belügyminiszteri külön engedéllyel léphetett az országba Gruevszki

Belügyminiszteri külön engedéllyel léphetett az országba Gruevszki

Úgy volt, hogy ő védi meg Japánt – aztán kiderült, hogy sosem használt még számítógépet

Úgy volt, hogy ő védi meg Japánt – aztán kiderült, hogy sosem használt még számítógépet

Monica Lewinsky kezébe veszi az irányítást: kitálal Clintonról

Monica Lewinsky kezébe veszi az irányítást: kitálal Clintonról

"Toronyház" a szentendrei Duna-partra? Összecsaptak a civilek a városvezetéssel

"Toronyház" a szentendrei Duna-partra? Összecsaptak a civilek a városvezetéssel

Leamortizálta a lakását, beperelték a Barcelona sztárját

Leamortizálta a lakását, beperelték a Barcelona sztárját

Videó: egy aprópénzzel teli káddal fizetett ki valaki egy új iPhone-t Oroszországban

Videó: egy aprópénzzel teli káddal fizetett ki valaki egy új iPhone-t Oroszországban