Milyen az ideális navigációs készülék?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Olyan könnyű lehetne: az utazást megtervezi, az utat kiválasztja, becsomagol és már...

©

Olyan könnyű lehetne: az utazást megtervezi, az utat kiválasztja, becsomagol és már indul is…Aztán az első dugóban kezdődik a rémálom. Majd amikor egérutat keres, addig kavarog, míg a végén már azt sem tudja, hol van. Végül kb. 10 óra jut el a néhány száz kilométerre lévő szlovén vagy horvát tengerpartra.  

Amennyiben a fenti történet többször előfordult már önnel, éppen itt az ideje, hogy beszerezzen egy navigációs rendszert. A hordozható útitárs alig nagyobb, mint két cigarettásdoboz, és már viszonylag olcsón is hozzájuthat az egyszerűbb berendezésekhez. A navigációs rendszerek műholdak segítségével gyorsan meghatározzák a helyzetét 20 méteres körzetbe, illetve az úticélt egyaránt. 

A navigációs rendszereket hívják PNA-nak is (Portable Navigation Assistant = hordozható navigációs asszisztens). A kifejezetten navigációra készített eszközök könnyen kezelhetők, és már hangutasítást is felismernek. Egyes – drágább – készülékek már nem csak azt tudják mondani, hogy: háromszáz méter múlva forduljon jobbra, hanem utca- és helyiségneveket is megneveznek. 

A PDA rövidítés magyar megfelelője a személyes digitális asszisztens. Tenyérben elférő számítógép, mely már alapkiépítésben is olyan feladatok ellátására képes, mint notesz funkció, alap szintű Word, Excel feladatok, mp3- és videó lejátszás. További programokat telepíthet a PDA-ra attól függően, hogy milyen célra szeretné használni. Így GPS navigációs feladatokkal, vagy akár internet elérési képességekkel is felruházhatja.

[[ Oldaltörés: Legyen aktuális a térkép ]]©

Igazán hasznos a POI (Points of Interest = hasznos, érdekes helyek, pontok), vagyis ezek nem az úticélt,hanem a látnivalókat, a fontos helyeket, illetve a benzinkutakat mutatják meg útközben. Ezen pontok információi közt megtalálhatók az általános információkon túl (utca, házszám, telefonszám stb.) a földrajzi koordináták is. 

A mobil navigációs rendszerek szivargyújtóval, vagy konnektorban is feltölhetők, de akkumulátorral is működnek. Nem érdemes azonban olyan készüléket vásárolni, amely csak akkumulátorral, vagy elemmel működik, hiszen soha nem lehet tudni, vajon mikor merül le az elem. 

Fontos: a navigációs rendszereket ne hagyja az autóba. Inkább minden egyes alkalommal szerelje föl a helyére, és üzemelje be. Hátrányuk a mobil navigációs berendezéseknek, hogy nincsenek összeköttetésben az autó elektronikájával. Így például nem halkul le automatikusan a rádió, amikor új információt közöl a rendszer. Alagutakban gyakran nem fogható a jel, illetve az autó króm extra kiegészítői megzavarhatják a rendszert. 

Vásárláskor nemcsak azt kell figyelembe venni, hogy megfelelő legyen a kiejtés, illetve gyorsan számolja ki a legjobb utat, hanem arra sem árt ügyelni, hogy a térkép aktuális legyen. Az olcsóbb eszközök gyakran csak Magyarország térképpel vannak ellátva, míg a drágább modellek általában már Európa térképpel is rendelkeznek. Amennyiben lehetősége van rá, érdemes olyan berendezést választani, amely TMC-funkcióval is rendelkezik (Traffic Message Chanel), vagyis kapcsolatban áll valamelyik hírszolgálattal, rádióval, így a dugókról is értesítést kapnak. Igaz, ez ma még nem működik nálunk, de Ausztriától nyugatabbra igen. Vásárláskor tartsa továbbá szem előtt azt is, milyen módon lehet a berendezést az autóban biztonságosan rögzíteni.

Hozzászólások