Üzemanyagárak: mint a rakéta és a pehely

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Felfele megy, mint a rakéta, lefele lassan hullik, mint a pehely" - véli az angol versenyjogi hatóság (OFT) az üzemanyagárakról, ezért vizsgálatot indított az árképzésre vonatkozóan.

A benzin Angliában az elmúlt öt év alatt 38 százalékkal drágul, míg a dízel 43 százalékkal. A gazdasági szervezet bejelentése szerint folyamatos a nyilvánosság részéről a kétely, hogy a verseny megfelelően működik. Ezért a szervezet a közeljövőben több szereplőtől bekér adatokat az árazásra vonatkozóan.

Az Auto Expressnek nyilatkozó hivatalos személy elmondta, kíváncsiak, hogyan lehetséges az, hogy, amikor a finomítói árak felmennek, akkor a finomított termékek árai kilőnek, mint a rakéta, amikor pedig esnek, akkor csak lassan fokozatosan követik azt az árak. Ezt "rakéta és pehely jelenségnek" nevezték el utalva a két folyamat közti dinamikai különbségre.

Angliában azt is viszgálják majd, hogyan hatnak a szupermarketláncok a kiskereskedelmi üzemanyagpiacra. Hogyan lehetséges, hogy egy szupermarketnek kedezőbb áron adja a finomított olajat egy olajcég ezzel nehéz helyzetbe hozva más független szereplőket?

A angliai üzemanyagpiac becsült mérete meghalada 2010-ben a 32 milliárd fontot. Az eredményekre a bejelentés szerint januárig kell majd várni.