Itt a szupergazdaságos Skoda

Itt a szupergazdaságos Skoda

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bemutatta a cseh autógyár az eleve gazdaságos kisautója a Citigo földgázüzemű (CNG) változatát.

A kacifántos nevű Škoda Citigo CNG Green tec a gyártó szerint új sztenderdet fog felállítani az iparágban – mondta Peter Pecenka a Skoda Auto igazgatója. A most bemutatott autó még egy gyártás előtti prototípus, de a végleges változattól már nem tér majd el. 

Ha hinni lehet az adatoknak a kocsi 79 g/CO2/km károsanyag-kibocsátású. A motor start-stop rendszer kap, fékenergia-visszanyerővel szerelik fel és a gumik is csökkentett gördülési ellenállásúak. A motor teljesítménye 68 lóerő, ám, ami sokkal megnyerőbb 2,9 kilogramm gázt fogyaszt majd 100 kilométeren. Mindez 550 kilométer megtételére elég, 350 kilométert gázzal, 200 pedig egy hatótáv növelő gázolajtankkal.

A CNG esetében nem literben, hanem kilogrammban van megadva a töltési egység. Egy kilogramm sűrített földgáz ára a kutakon nagyjából 350 forint.  Ami a típus elterjedését nagyban gátolja még hazánkban is, hogy alig vannak ilyen kutak, konkrétan 3 darab az egész országban. Erre megoldás lehetne az otthonra telepíthető gáztöltő, ám ennek is komolyköltsége van.

©
©