Nyáron avatja új gyárát a kormány egyik stratégiai partnere

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tavaly is rekordévet zárt az Audi AG - közölte Rupert Stadler, az igazgatótanács elnöke a keddi eredménybejelentő sajtótájékoztatót megelőző hétfő esti müncheni sajtóeseményen, konkrét pénzügyi számadatok említése nélkül. A vállalat egyébként ma teszi közzé eredményeit.

Elmondta: a 2009-es év volt az egyetlen esztendő az utóbbi másfél évtizedben, amikor gazdasági adataik nem javultak. Hangoztatta: nagy a növekedés, és rendkívül következetesen építik a jövőt, valamint olyan stratégiai döntéseket hoztak, mint a Ducati megvásárlása, amellyel egy profitot termelő, prémium motorkerékpárokat gyártó vállalat tulajdonosa lett a társaság.

Az Audi első embere kiemelte: a cég globálisan bővíti kapacitásait; Győrben a nyáron avatnak új üzemet, Dél-Kínában még az idén beindul új gyáruk, Mexikóban pedig 2016-tól készülhetnek a Q5-ös modellek.

Rupert Stadler utalt arra is: a jelenleg 68 ezer alkalmazottat foglalkoztató Audi januárban bemutatta egy új fejlesztését: az automata rendszer a jármű vezetésére és parkolására is alkalmas, a sofőr eldöntheti, mikor kívánja átvenni az autó irányítását.

Az Audi forgalma 2011-ben 24,4 százalékkal 44,1 milliárd euróra nőtt, autóértékesítése 19,2 százalékkal, 1,3 millió darab fölé emelkedett. A társaság működési eredménye 5,3 milliárd euró volt, 60 százalékkal több az előző évinél.

Ma rukkolnak ki az adatokkal

Kedden jelenti be tavalyi pénzügyi adatait az Audi AG és magyarországi leányvállalata az ingolstadti cégközpontban.

Az Audi forgalma 2011-ben 24,4 százalékkal 44,1 milliárd euróra nőtt, autóértékesítése 19,2 százalékkal 1,3 millió darab fölé emelkedett. A társaság működési eredménye 5,3 milliárd euró volt, 60 százalékkal több az előző évinél.

Az Audi Motor Hungaria Kft. árbevétele 2011-ben 5,598 milliárd euró volt, ami 17,2 százalékos emelkedést jelentett az előző évihez képest. Az adózás előtti eredmény meghaladta a 600 millió eurót, 3,8 százalékkal nőtt.

Az Audi-tulajdonos Volkswagen február végén azt közölte, hogy előzetes adatok szerint a konszern bevétele 2012-ben 21 százalékkal 192,7 milliárd euróra emelkedett.

A VW-csoport 9,3 millió gépkocsit adott el, ebből több mint 3 milliót Kínában. A VW típusok értékesítése 13 százalékkal, az Audi modelleké 12 százalékkal nőtt.

A győri gyárat működtető társaság, amelynek egyetlen tulajdonosa az Audi AG, idén februárban kötött stratégiai megállapodást a magyar kormánnyal.